Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε χθες Πέμπτη να αυξηθούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.
«Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη», δήλωσε ο Νορβηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Γερμανικό Πρακτορείο.
Για τον ΓΓ του NATO, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να πειστεί πως δεν μπορεί να επιτύχει τον στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό του την Ουκρανία.
Κατόπιν, επιχειρηματολόγησε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μπορεί να υπάρξει «ειρηνική επίλυση μέσω διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται πως η Ουκρανία θα επικρατήσει ως ανεξάρτητο δημοκρατικό κράτος».
Για τον επικεφαλής του NATO, οι πρόσφατες επιθέσεις της Ουκρανίας εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία είναι απόλυτα νόμιμες. «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε.
Οι ουκρανικές επιχειρήσεις πρέπει να ιδωθούν εντός του πλαισίου τους, εξήγησε, αναφερόμενος στα μαζικά ρωσικά πλήγματα εναντίον πολιτικών υποδομών ώστε να διακοπεί η λειτουργία των δικτύων ηλεκτροδότησης, θέρμανσης και ύδρευσης εν μέσω χειμώνα.
Για το εάν θα εγκριθεί η αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «διάλογος μεταξύ των συμμάχων και με την Ουκρανία για τα συγκεκριμένα συστήματα».
Θύμισε πως έχουν δοθεί στην Ουκρανία οπλικά συστήματα που έχουν μακρό βεληνεκές, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων HIMARS, πυροβόλα και UAVs.
Οι ουκρανικές δυνάμεις προελαύνουν κοντά στην Κρεμνίνα
Για εβδομάδες επικρατούσε αδιέξοδο στα μέτωπα του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, αλλά χθες ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του προέλασαν προς τη στρατηγικής σημασίας πόλη Κρεμνίνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ (ανατολικά).
Η πόλη, υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού, θεωρείται πύλη που οδηγεί στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα Σεβεροντονιέτσκ και Λισιτσάνσκ.
Η ανάκτηση της πόλης θα επέτρεπε στα ουκρανικά στρατεύματα να κινηθούν προς τη Σταρομπίλσκ, διαμετακομιστικό κόμβο μέσω του οποίου ανεφοδιάζονται μονάδες του ρωσικού στρατού στη βορειοανατολική Ουκρανία.
«Οι στρατιώτες μας συνεχίζουν τις επιθετικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή της πόλης Κρεμνίνα» και αυτή την εβδομάδα «προήλασαν 2,5 χιλιόμετρα» προς την κατεύθυνσή της, ανέφερε ο ταξίαρχος Ολεξίι Χρόμοφ.
Το αμερικανικό Institute for the Study of War (ISW, «Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου») ανέφερε νωρίτερα ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις στην περιφέρεια Λουγκάνσκ κι ετοιμάζεται για μεγάλη μάχη.
Ο στρατιωτικός κυβερνήτης της Λουγκάνσκ, ο Σερχίι Χαϊντάι, έκανε επίσης λόγο μέσω Telegram για συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων και σφοδρές μάχες γύρω από την Κρεμνίνα.
Στη νότια ρωσική περιφέρεια Σαράτοφ, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ουκρανικό UAV κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ένγκελς 2, βάση στρατηγικών βομβαρδιστικών, σύμφωνα με τις αρχές. Η βάση αυτή, βαθιά στη Ρωσία, υπέστη δύο επιθέσεις τον Δεκέμβριο.
Ουκρανία: Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι αγνοούνται
Κάπου δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι, τόσο στρατιωτικοί όσο και πολίτες, χαρακτηρίζονται επισήμως αγνοούμενοι αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Αλιόνα Βερμπίτσκα, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας αρμόδια για τα δικαιώματα των στρατιωτών.
«Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει (σ.σ. πως κρατά) 3.392 αιχμαλώτους πολέμου, όμως στην Ουκρανία κάπου 15.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι», είπε η κυρία Βερμπίτσκα στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης RND («Redaktionsnetzwerk Deutschland»), που δημοσιεύει τις δηλώσεις της σήμερα.
Η τύχη των ανθρώπων αυτών παραμένει εντελώς αβέβαιη, σύμφωνα με την ίδια.
«Δεν γνωρίζουμε τι τους συνέβη. Είναι και αυτοί αιχμάλωτοι πολέμου της Ρωσίας, μεταφέρθηκαν από κατεχόμενα εδάφη αλλού, έχουν σκοτωθεί εδώ και καιρό;»
Η αβεβαιότητα είναι αβάστακτη για τις οικογένειες των ανθρώπων αυτών, πρόσθεσε η κυρία Βερμπίτσκα, στις αρμοδιότητες της οποίας συγκαταλέγεται η συμβολή στις προσπάθειες εντοπισμού των εξαφανισθέντων.
Οι ουκρανικές αρχές έχουν καταγγείλει επανειλημμένα ότι ολόκληρες οικογένειες εκτοπίζονται από κατεχόμενα εδάφη στη Ρωσία.
Το Κίεβο δεν αποκλείει ρωσική προβοκάτσια για τον πύραυλο στην Λευκορωσία
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας «δεν αποκλείει μια σκόπιμη προβοκάτσια» εκ μέρους της Ρωσίας «για να εμπλακεί η Λευκορωσία στον πόλεμο», αφού το Μινσκ ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη ότι κατέρριψε έναν ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.
Ukrainian S-300 air defence system missile crashed in #Belarus #S300 pic.twitter.com/JmbeFdE8pB
— UkraineRussiaWarObserver (@URWarObserver) December 29, 2022
«Η ουκρανική πλευρά δεν αποκλείει μια σκόπιμη προβοκάτσια εκ μέρους του ρωσικού κράτους-τρομοκράτη, το οποίο χάραξε μια τέτοια πορεία για τους πυραύλους πλεύσης ώστε να προκαλέσει την αναχαίτισή τους στον εναέριο χώρο πάνω από το έδαφος της Λευκορωσίας» ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωσή του.
Το Κίεβο δήλωσε πάντως έτοιμο να συμμετάσχει σε μια έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτό το «συμβάν».
Εν τω μεταξύ, η Λευκορωσία κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουκρανίας.
«Ζητήσαμε από την Ουκρανία να διενεργήσει εμπεριστατωμένη έρευνα για όλες τις συνθήκες εκτόξευσης του πυραύλου, να οδηγήσει εκείνους που ευθύνονται στη δικαιοσύνη και να λάβει συνολικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων περιστατικών στο μέλλον. Το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για όλους», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανατόλι Γκλαζ.
Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε πως η αντιαεροπορική άμυνά του κατέρριψε έναν ουκρανικό πύραυλο S-300 σήμερα, Πέμπτη, το πρωί στη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις