Ξεκάθαρες τοποθετήσεις από τον Έλληνα ΥΠΕΞ και τον Α/ΓΕΕΘΑ σχετικά με την Τουρκία
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο αναθεωρητικό αφήγημα να επικρατήσει και να γίνει κυρίαρχο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην παρέμβασή του στο «Manama Dialogue».
Όπως τόνισε, αν ο αγώνας της Ουκρανίας είναι επιτυχημένος, «δε θα πρόκειται απλώς για τη νίκη μιας χώρας ενάντια σε έναν επιτιθέμενο, θα είναι η ήττα της αναθεωρητικής αφήγησης».
«Αν η ρωσική εισβολή ήταν επιτυχής, τι θα εμπόδιζε τον πρόεδρο Ερντογάν να τη μιμηθεί ή άλλους αυταρχικούς ηγέτες να τη μιμηθούν;», σημείωσε.
«Η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. «Δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία».
Όπως ανέφερε, αν κοιτάξει κανείς τον προϋπολογισμό της Τουρκίας φέτος, θα δει επιπλέον 30 δισεκατομμύρια, αυτά είναι τα κέρδη της Τουρκίας από τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Σημείωσε δε πως 800 ρωσικές εταιρείες μετεγκαθίστανται στην Τουρκία.
Τόνισε δε πως εν τέλει «η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, είναι μια μεγάλη χώρα και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρουσία της». Άλλωστε, υπενθύμισε, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να τάσσεται σαφώς υπέρ της ένταξης στην ΕΕ υπό όρους».
«Το ερώτημα είναι αν η πολιτική της Τουρκίας εξυπηρετεί αυτό το στόχο ή όχι», τόνισε και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει απειλή πολέμου, casus belli.
«Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό στον 21ο αιώνα;», ανέφερε.
«Τα νησιά έχουν δικαιώματα»
Την ίδια ώρα, σημείωσε, η Τουρκία οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης αγνοώντας ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα. «Είναι σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι και η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας με δύο τρόπους, «υπογράφει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα με την Ελλάδα και διαχέει όπλα στο Σαχέλ, όπου βλέπουμε μια κατάσταση που ξεφεύγει από τον έλεγχο».
Αναφερόμενος στα άλλα προβλήματα της περιοχής, ανέφερε ότι «ο δυτικός κόσμος, η κοινωνία που είναι προσανατολισμένη στις αξίες, δεν έχει πολιτική για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία». «Πρακτικά δεν κάνουμε τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αλλά και το Ιράν επεσήμανε είναι μια πολύ δύσκολη περίπτως και παίζει πολλές φορές το ρόλο του ταραξία.
Όμως τόνισε, υπάρχουν και θετικά παραδείγματα: Οι συμφωνίες του Αβραάμ άλλαξαν εντελώς την αφήγηση, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά για τη συνολική περιοχή.
«Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τις αραβικές χώρες και να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα επί του εδάφους», επεσήμανε.
Ακόμη, η συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. «Βλέπουμε κάτι αρκετά μοναδικό. Μια συμφωνία μεταξύ δυο χωρών που δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη και βρίσκουν ένα τρόπο να επιλύσουν ένα ανοιχτό ζήτημα, αλλά και να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας για την επίλυσή του, αποδεχόμενοι ότι ο κόσμος είναι μια κοινωνία που βασίζεται σε κανόνες και δημιουργώντας ένα παράδειγμα για τον κόσμο».
Τρίτο παράδειγμα, όπως τόνισε, είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ήταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και περίπου 30 χρόνια.
«Δεν είναι απλώς μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι μια λωρίδα σύνδεσης μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διασυνδέσεις και αγωγούς», επεσήμανε.
«Είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς με βάση το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι χώρες θα μπορούσαν να επιλύσουν ζητήματα μέσω διαλόγου, όχι μόνο για τους πολίτες τους, αλλά για μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή».
Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, τα προβλήματα της περιοχής είναι επιλύσιμα. «Αν έχουμε κανόνες και αν έχουμε καλή θέληση, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά είναι αντιμετωπίσιμα. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την ελπίδα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην απελπισία να καλύψει την περιοχή μας».
Σημείωσε δε πως η Ελλάδα βλέπει τον εαυτό της ως σημείο εισόδου προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και τη στήριξη της ουκρανικής προσπάθειας. Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, αποτελεί το κύριο λιμάνι που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Ακόμη η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ενεργειακός κόμβος, να μεταφέρει ενέργεια από τον αραβικό κόσμο, από την Αφρική προς την Ευρώπη. Υπενθύμισε δε πως είναι πολλές οι υποδομές που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Τέλος, σε πολιτιστικό επίπεδο, σε επίπεδο ταυτότητας, η Ελλάδα έχει «τα κατάλληλα προσόντα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της να κατανοήσει καλύτερα τον αραβικό κόσμο» και να γίνει ένα «πολιτιστικό σημείο διασταύρωσης».
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, ελεύθερη και ανεξάρτητη
«Το υψηλό ηθικό, ο επαγγελματισμός, το πείσμα, η αταλάντευτη θέληση αλλά κυρίως η ισχύς των Όπλων σας και η φωτιά της Ψυχής σας αποτελούν την καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ισχυρή, ελεύθερη και ανεξάρτητη, όποιος κι αν μας απειλήσει, όποιος κι αν αποφασίσει να έρθει, όποια ώρα κι αν επιλέξει να το κάνει!», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στην ημερήσια διαταγή του, απευθυνόμενος προς τα στελέχη του στρατεύματος, με την ευκαιρία του αυριανού εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Επιθυμούμε την ειρήνη και εργαζόμαστε γι’ αυτήν… όμως όποιος κάνει το μοιραίο λάθος ‘να έρθει’, να το ξέρει από πριν ότι θα βρει μπροστά του νέο Μαραθώνα, νέα Σαλαμίνα και νέο 731, και είμαι βέβαιος ότι τα Ελληνικά Όπλα θα δοξαστούν ακόμα μία φορά, δίνοντας τον αγώνα τον καλό, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Ακόμα και για μια σπιθαμή εδάφους, για έναν βράχο, για μία Ελληνική πέτρα. Γιατί όλα αυτά υπάρχουν επειδή πληρώσαμε βαρύ φόρο αίματος για να τα ‘χουμε. Βαρύ, πολύ βαρύ!!!» τόνισε περαιτέρω.
«Από τη ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αντιμετωπίσαμε με επιτυχία όλες τις προκλήσεις, με πρώτη την άνευ προηγουμένου υβριδική επίθεση στα σύνορα του Έβρου και στη συνέχεια την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Ένοπλες Δυνάμεις κινητοποιήθηκαν και επιχείρησαν άμεσα, μαζικά και κυρίως αποτελεσματικά και αποτρεπτικά. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Το πλέγμα των επιχειρησιακών μας δραστηριοτήτων, διεξάγεται καθημερινά σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, ενισχύοντας την διακλαδικότητα και την διαλειτουργική συνέργειά μας με συμμάχους, φίλους και εταίρους, αποκομίζοντας εμπειρίες και πολύτιμη γνώση, που καθιστούν έτσι τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο ετοιμοπόλεμες από ποτέ – κι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί τηρεί το διαχρονικό αξίωμα που κυριαρχεί ίδιο κι απαράλαχτο στους αιώνες: ‘Αν θες ειρήνη να προετοιμάζεσαι για τον πόλεμο’.
Αυτό κατέγραψα ως κατεύθυνσή μου στην πρώτη ημερήσια διαταγή μου την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου κι αυτό τηρώ ευλαβικά. Κι είναι αυτή η μόνη και μοναδική συνταγή για την διαρκή ειρήνη που επιδιώκουμε ως Κράτος. ‘Η προς πόλεμον προπαρασκευή’ οδηγεί μετά βεβαιότητας στην διαρκή ειρήνη, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η δική μας που βρίθουν προκλήσεων, προβλημάτων και νεο-αναθεωρητισμών. Δεν υπάρχει άλλη συνταγή ή τουλάχιστον δεν τη βλέπω εγώ», παρατήρησε.
Παράλληλα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στις στρατιωτικές συνεργασίες της Ελλάδας με χώρες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες καθιστούν την χώρα μας όλο και πιο ενισχυμένη στον σκληρό πυρήνα των αποφάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
«Η σύναψη αμυντικών συμφωνιών στρατηγικής σημασίας, τις οποίες υλοποιούμε σε μια άνευ προηγουμένου αναβάθμιση των διεθνών συνεργασιών μας και του αμυντικού αποτυπώματός μας στην περιοχή, είναι αναμφισβήτητης αξίας γι’ αυτούς που γνωρίζουν και παρακολουθούν. Κι αυτοί είναι πολλοί. Είναι όλοι» τόνισε.
«Επιπλέον, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολυδιάστατη προσφορά κοινωνικού έργου, χωρίς να υπολείπονται ούτε στο ελάχιστο της κύριας αποστολής τους» σημείωσε περαιτέρω.
Απευθυνόμενος προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ προέτρεψε «με την ίδια αποφασιστικότητα, ψύχραιμοι και συνάμα ακλόνητοι να δώσετε, αν χρειαστεί κι όποτε χρειαστεί, με ακράτητη και ακάθεκτη ορμή την μόνη απάντηση που δίνουν οι Έλληνες όταν απειλείται η ύπαρξη τους. Την έχετε γραμμένη στο DNA σας, μας την έχουν δώσει οι προπάτορες μας, είναι γνωστή σε όλους!!!.«Εἷς οἰωνός ἄριστος, ἀμύνεσθαι περί Πάτρης!», κατέληξε.
Η Τουρκία έπληξε 89 στόχους Κούρδων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία
Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε βάσεις Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ την Κυριακή, καταστρέφοντας 89 στόχους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.
Οι 89 στόχοι που καταστράφηκαν περιελάμβαναν καταφύγια, σήραγγες και αποθήκες πυρομαχικών, ανέφερε το τουρκικό υπουργείο.
Τα πλήγματα είχαν στόχο βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι πτέρυγα του PKK, πρόσθεσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Συγκεκριμένα, επλήγησαν οι περιοχές Kαντίλ, Aσός και Χακούρκ στο Ιράκ, όπως επίσης και το Κομπάνι, Ταλ Ριφάτ, Τσιζίρε και Ντερίκ στη βόρεια Συρία.
Μάλιστα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο, οι υπεύθυνοι της «τρομοκρατικής επίθεσης αυτών που εξουδετερώθηκαν».
H επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», όπως ονομάστηκε, έρχεται ως απάντηση για τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε έξι ανθρώπους πριν από μία εβδομάδα.
Η Άγκυρα κατηγορεί τους Κούρδους μαχητές για την έκρηξη στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης στις 13 Νοεμβρίου. Ωστόσο, καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη στην πολυσύχναστη πεζόδρομο, ενώ το PKK και οι Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF ) έχουν αρνηθεί ανάμειξη.
«Θα υπάρξουν αντίποινα»
Εκπρόσωπος των SDF είπε ότι τα τουρκικά πλήγματα κατέστρεψαν υποδομές, μεταξύ των οποίων σιλό σιτηρών, ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας και ένα νοσοκομείο. Έντεκα άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε ο Φαρχάντ Σάμι, επικεφαλής του κέντρου μέσων ενημέρωσης των SDF στο Twitter.
Οι Κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι θα υπάρξουν αντίποινα για τα χτυπήματα. «Αυτές οι επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση», ανέφερε.
Σε άλλη δήλωση, συριακή στρατιωτική πηγή ανέφερε στο κρατικό μέσο SANA ότι ένας αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκαν σε «τουρκική επίθεση στη συριακή γη» το πρωί της Κυριακής, στην ύπαιθρο κοντά στο βόρειο Χαλέπι και τη Χασάκα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέρ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να εργαλειοποιεί τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για να ενισχύσει και να αξιοποιήσει το εθνικιστικό κλίμα που πυροδοτεί ενόψει των προγραμματισμένων για τον προσεχή Ιούνιο εκλογών στην Τουρκία.

Πιστεύει πώς δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στην νέα του αεροπορική επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, με πρόσχημα ότι είναι βάσεις για τους «Κούρδους τρομοκράτες», μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για το ενδεχόμενο να ήταν προβοκάτσια.
Την νέα εισβολή σε Συρία και Ιράκ ο Ερντογάν την ονόμασε «Γαμψό ξίφος», γιαταγάνι δηλαδή.
Ο Τούρκος πρόεδρος πιστεύει ότι ούτε η Μόσχα θα αντιδράσει. Θέλει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ενεργεί σαν «Δούρειος Ίππος» του Βλαντιμίρ Πούτιν εντός της Ατλαντικής συμμαχίας αποκλειστικά για τα δικά του, εσωτερικά συμφέροντα. Είτε με την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 ή με την συνεχή κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.
Αισχρή δήλωση του Ακάρ, δικαιολογεί τις μαζικές δολοφονίες Κούρδων
Ήρθε «η ώρα του λογαριασμού», διεμήνυσε την Κυριακή μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ, πάνω από φωτογραφία που εικονίζει τουρκικό μαχητικό F-16 καθώς απογειώνεται για νυχτερινή επιχείρηση.
«Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», πρόσθεσε ο ισλαμιστής υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, που συνόδευσε με μοντάζ από την καταστροφή στόχου από αέρος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δώσει ως τώρα καμιά λεπτομέρεια για την επιχείρηση που μοιάζει να βρίσκεται σε εξέλιξη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Κουρδικές δυνάμεις έκαναν λόγο για «αεροπορικούς βομβαρδισμούς του τουρκικού στρατού» κυρίως στην πόλη Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία, και σε δυο χωριά.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πληροφορίες για τουλάχιστον 12 νεκρούς, έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και έξι σύρους στρατιωτικούς.
Βομβιστική ενέργεια τη 13η Νοεμβρίου στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 80 και πλέον.
Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα είναι ο «βραχίονας» του PKK στη χώρα αυτή.
Διαβάστε επίσης: Ρόμπερτ Μενέντεζ: «Δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 στην Τουρκία»
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε χωρίς περιστροφές τις YPG, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας, πως ευθύνονταν για την τρομοκρατική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η διαταγή για την επίθεση δόθηκε στο Κομπάνι».
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.
Αντίποινα στην τουρκική επίθεση: τούρκος στρατιώτης και 2 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πύραυλο
Ένας Τούρκος στρατιώτης και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από το συριακό έδαφος στην τουρκική επαρχία Κιλίς, στα σύνορα με τη Συρία, σήμερα (20/11), μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Σύμφωνα με το Anadolu, ο πύραυλος έπεσε κοντά σε συνοριακό φυλάκιο αλλά δεν ανέφερε περισσότερα. Νωρίτερα οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είπαν πως θα ανταπέδιδαν τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε σήμερα η Τουρκία.
Οι τουρκικές επιδρομές στη βόρεια Συρία προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 31 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους Κούρδοι μαχητές και Σύροι στρατιώτες, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με πληροφορίες από OPEN TV, HellasJournal
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις