Τέλος στα σενάρια τρόμου έβαλε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Μπαλί. Ο Αμερικανός ηγέτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέος Ψυχρός Πόλεμος, αυτή τη φορά με την Κίνα.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, ο κ. Μπάιντεν συναντήθηκε σε καλό κλίμα με τον κινέζο ομόλογό του. Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών διήρκησε τρεις ώρες. Μάλιστα ο «πλανητάρχης» εξέφρασε την εκτίμησή του ότι παρά την αυξημένη ένταση στον Ειρηνικό, η Κίνα δεν θα εισβάλει στην Ταϊβάν.
Τζο Μπάιντεν: «Δεν θα υπάρξει νέος Ψυχρός Πόλεμος»
«Πιστεύω απόλυτα ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σι Τζινπίνγκ και ήμασταν ειλικρινείς και ξεκάθαροι μεταξύ μας σε γενικές γραμμές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει επικείμενη προσπάθεια από την πλευρά της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.
«Κατέστησα σαφές ότι θέλουμε να δούμε τα ζητήματα των στενών να επιλύονται ειρηνικά και έτσι δεν πρέπει ποτέ να φτάσει σε αυτό το σημείο. Και είμαι πεπεισμένος ότι κατάλαβε τι έλεγα. [Και] εγώ κατάλαβα τι έλεγε», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως ήταν η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών των υπερδυνάμεων από τότε που ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου.
Μπάιντεν και Σι Τζιπίνγκ συναντήθηκαν στο Μπαλί, μια ημέρα πριν από τη Σύνοδο κορυφής των ηγετών της G20 στο νησί της Ινδονησίας.
Κατά την διάρκεια της τρίωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο λίγο μετά την άφιξη του Σι, οι ηγέτες συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως είπε στον Κινέζο ομόλογό του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βελτιώσουν τη θέση ασφαλείας τους στην Ασία αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει τα προγράμματα ανάπτυξης όπλων της Βόρειας Κορέας.
Κίνα – ΗΠΑ: «Κόκκινη γραμμή η Ταϊβάν»
Εν συνεχεία ο αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε ειλικρινείς τις συνομιλίες ενώ από την πλευρά του ο Σι Τζιπίνγκ είπε πως η Ταϊβάν είναι η «πρώτη κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.
Ο Μπάιντεν είπε ότι επιδίωξε να διαβεβαιώσει τον Σι ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει, στην προσπάθεια να μιεώσει τις εντάσεις για το νησί: «Δεν νομίζω πως υπάρχει οποιαδήποτε επικείμενη προσπάθεια εκ μέρους της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως αν το Πεκίνο δεν μπορεί να χαλιναγωγήσει στη Βόρεια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν περισσότερα προκειμένου να προστατεύσουν περαιτέρω τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Οι δύο πλευρές δημιούργησαν έναν μηχανισμό για πιο συχνή επικοινωνία και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, είπε.
«Νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας
Πριν από τις συνομιλίες τους, οι δύο ηγέτες χαμογέλασαν και αντάλλαξαν θερμή χειραψία μπροστά από τις σημαίες των χωρών τους σε ένα ξενοδοχείο στο Μπαλί της Ινδονησίας, μία ημέρα πριν από μια σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 (G20).
«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο Μπάιντεν στον Σι καθώς έβαζε το χέρι του γύρω από τους ώμους του Κινέζου ηγέτη πριν από μια συνάντηση που κράτησε λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, περιλαμβανομένων των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν, τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς του Πεκίνου και τις πρακτικές στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».
Ο Μπάιντεν είπε προηγουμένως πως είναι δεσμευμένος στη διατήρηση ανοικτών γραμμών επικοινωνίας σε προσωπικό και κυβερνητικό επίπεδο.
«Ως ηγέτες των δύο χωρών μας, μοιραζόμαστε την ευθύνη, κατά την άποψή μου, να δείξουμε πως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διαχειριστούν τις διαφορές μας, να αποτρέψουν τον ανταγωνισμό… να μετατραπεί σε σύγκρουση, και να βρουν τρόπους να εργαστούν από κοινού για επείγοντα παγκόσμια θέματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», δήλωσε ο Μπάιντεν ενώπιον των δημοσιογράφων.
Σι Τζιπίνγκ: «Εσωτερικό θέμα της Κίνας το ζήτημα της Ταϊβάν»
Ο Σι δήλωσε πριν από τη συνάντηση πως η σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες δεν ανταποκρίνεται στις παγκόσμιες προσδοκίες.
«Η επίλυση του θέματος της Ταϊβάν είναι θέμα των Κινέζων και των εσωτερικών υποθέσεων της Κίνας», είπε ο Σι, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ.
«Όποιος επιδιώξει να χωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα θα παραβιάσει τα θεμελιώδη συμφέροντα του κινεζικού έθνους», τόνισε ο κινέζος ηγέτης.
Το Πεκίνο που θεωρεί πως η Ταϊβάν του ανήκει, έχει πει εδώ και καιρό πως θα θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχό του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν εναντιώνεται σφόδρα στους ισχυρισμούς κυριαρχίας της Κίνας και λέει πως μόνον τα 23 εκατ. κάτοικοι της Ταϊβάν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον της.
Η Ταϊβάν δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την κυριαρχία της και ο λαός της Ταϊβάν θα προστατεύσει σθεναρά τον δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο ζωής του νησιού, ανέφερε σήμερα το γραφείο της προεδρίας μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι.
Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν είναι κοινή ευθύνη τόσο της Ταϊβάν όσο και της Κίνας και μια «συνάντηση στο πεδίο της μάχης» δεν είναι καθόλου μια επιλογή για τη μία ή την άλλη πλευρά, ανέφερε η δήλωση του προεδρικού γραφείου.
Με πληροφορίες από Euronews, ΑΠΕ – ΜΠΕ, HellasJournal, BBC
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις