Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο αμερικανός ηγέτης τοποθετήθηκε για κρίσιμα ζητήματα όπως για το εάν σκοπεύει να συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς και για τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας.
«Δεν έχω πρόθεση να τον συναντήσω. Αλλά, αν για παράδειγμα έρθει να με δει στην G20 και μου πει “Θέλω να συζητήσουμε για την απελευθέρωση της Γκράινερ”, θα τον συναντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι πως εξαρτάται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.
CNN: Αναλυτικά όσα είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν για τον Πούτιν και τη Ρωσία
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον συνεχίζει την «διπλωματική αντεπίθεση» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας θα συμφωνήσει υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που καταδικάζει την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις δήλωσε «Θεωρούμε ότι δεν είναι πλέον καιρός για ουδετερότητα. Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος σε μια κατάσταση όπως αυτή».
Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ συζητούν στη Γενική Συνέλευση σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε η Ουκρανία και έχει καταρτιστεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Δυτικοί ελπίζουν ότι θα υιοθετηθεί με μεγάλη πλειοψηφία ώστε να επιδειχθεί η απομόνωση της Ρωσίας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη διεθνή σκηνή. Κατά διπλωματικές πηγές η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί μέχρι την Πέμπτη.
Διαβάστε επίσης: Τζο Μπάιντεν: «Αδύνατον να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος»
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν συνεχίζει να βρίσκεται σε επικοινωνία με ξένους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και με ομολόγους του σε διεθνές επίπεδο, για να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Ήδη απηύθυνε έκκληση να υιοθετηθεί το κείμενο κατά την περιοδεία του στη Λατινική Αμερική την περασμένη εβδομάδα, στην Κολομβία, στη Χιλή και στο Περού, καθώς και κατά τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών την περασμένη Πέμπτη και την περασμένη Παρασκευή στη Λίμα.
Productive call with @predsednikrs Aleksandar Vucic today. We discussed the importance of our bilateral partnership and Serbia’s continued commitment to European integration and regional peace and stability. I also congratulated Serbia on the opening of the new @SRBinUS in D.C.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 11, 2022
Welcomed @AHuitfeldt @NorwayMFA back to Washington D.C. to discuss transatlantic security, energy security, and Arctic cooperation. We stand united in condemning Russia’s war of aggression and continued violations of Ukraine’s sovereignty, territorial integrity, and independence. pic.twitter.com/qPtdYANCpb
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) October 12, 2022
Την Τρίτη, ο κ. Μπλίνκεν και η τρίτη τη τάξει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρμόδια για πολιτικά θέματα Βικτόρια Νούλαντ είχαν ψηφιακή συζήτηση με αξιωματούχους κάπου εκατό χωρών κι επέμειναν ότι η Ρωσία «πρέπει να λογοδοτήσει για την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Νεντ Πράις.
Κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Γενική Συνέλευση την περασμένη Δευτέρα, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία πως είναι «κράτος τρομοκράτης», πως σκοτώνει άμαχους εξαπολύοντας μαζικούς βομβαρδισμούς εναντίον υποδομών στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις, βομβαρδισμούς που καταδίκασαν τόσο η Δύση όσο και ο ΟΗΕ.
Διαβάστε επίσης: Ο Τζο Μπάιντεν ανησυχεί για «πυρηνικό Αρμαγεδδώνα»
Σε πρόσφατη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καμιά χώρα μέλος δεν πήρε το μέρος της Ρωσίας, όμως τέσσερις (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Γκαμπόν) απείχαν.
Αν και αναπτυσσόμενες χώρες δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους που η Δύση έχει αφιερώσει όλη της την προσοχή στην Ουκρανία, κάποιες μπορεί να συντονίσουν το βήμα μαζί της αυτή την εβδομάδα.
Ευρωπαίος αξιωματούχος υπολογίζει πως οι ψήφοι υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος θα είναι 100 ως 140.
Πηγή: euronews.com
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις