Από την πρώτη ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν επέστρεφε στον Λευκό Οίκο, αυτή τη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνώριζε ότι οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσινγκτον δεν θα ήταν πλέον οι ίδιες. Ούτε όμως φανταζόταν ότι θα ερχόταν η εποχή που μία αμερικανική προεδρία δεν θα του έδινε καθόλου σημασία.
Φυσικά, για να τα λέμε όλα, ούτε εμείς οι ίδιοι θα το πιστεύαμε και αν μας το έλεγε κάποιος 10-15 χρόνια πριν, θα τον λέγαμε τρελό. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν θεαματικά και η συνέχεια αναμένεται να έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον. Ας ελπίσουμε όμως, όχι και αιματηρή κατάληξη.
Ανασυγκρότηση
Οι ΗΠΑ ακολουθούν την πολιτική της ανασυγκρότησης στη διεθνή σκακιέρα ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει χρόνο για χάσιμο και δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με «ανατολίτικα παζάρια» ή εκβιασμούς. Εξάλλου η Ουάσινγκτον δεν εκβιάζεται και αυτό αποδείχθηκε πρόσφατα.
- Ο Ερντογάν πίστεψε ότι με το να φωτογραφίζεται «αγκαζέ» με τον Πούτιν, να γευματίζει με άλλους δικτάτορες και να απειλεί ότι «θα εξοπλιστεί από αλλού αν δεν του κάνουν τη χάρη οι αμερικανοί», τότε όλοι θα υπέκυπταν και θα τον παρακαλούσαν να γυρίσει πίσω.
Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.
«Καμπανάκια» από τις ΗΠΑ στον Ερντογάν
Τόσο το Κογκρέσο όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν στείλει πίσω στη Μόσχα τους S-400, αν δεν σεβαστεί τους κανόνες του ΝΑΤΟ και αν δεν αφήσει την δημοκρατία στην Τουρκία να «αναπνεύσει», τότε δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι από την Ουάσινγκτον.
- Αντιθέτως, του ξεκαθάρισαν ότι αν συνεχίσει να προκαλεί και να εξοπλίζεται από αντιπάλους του ΝΑΤΟ, το μόνο που θα κερδίσει είναι… επιπρόσθετες κυρώσεις.
Ωστόσο ο Ερντογάν δεν άκουσε κανέναν και συνέχισε να συμπεριφέρεται απαράδεκτα.
Για αυτό και οι ΗΠΑ του επεφύλασσαν μια μεγάλη «έκπληξη».
Η αμερικανική κυβέρνηση έκανε πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο έπειτα από 35 ολόκληρα χρόνια. Η εν λόγω κίνηση δεν προκάλεσε μόνο ψυχρολουσία στην Άγκυρα αλλά έδειξε πως οι αμερικανοί ανασυγκροτούνται και υπολογίζουν πλέον και σε άλλες δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό, το Κογκρέσο μπλόκαρε με την τροπολογία των Κρις Πάπας και Φρανκ Παλόνε, τις προσπάθειες της Άγκυρας να εξοπλιστεί με F-16, κάτι που σημαίνει περεταίρω «αποδυνάμωση» της Τουρκίας.
- Βλέποντας λοιπόν τις ισχυρές αμυντικές συμφωνίες Ελλάδας – ΗΠΑ, τις συνεχείς επισκέψεις κορυφαίων αμερικανών νομοθετών στην Αθήνα, τις ευχάριστες εξελίξεις στην Κύπρο και τις βλέψεις της Ουάσινγκτον για συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Άγκυρας, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η Τουρκία δεν αποτελεί πια το βασικό γρανάζι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή, όπως είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε παλαιότερα.
Αντίθετα, ο Λευκός Οίκος και το Κογκρέσο, την βλέπουν ως έναν αναξιόπιστο και προβληματικό εταίρο. Το χειρότερο όμως για τον Ερντογάν είναι ότι στην Ουάσινγκτον τον βλέπουν πλέον ως «καμένο χαρτί».
- Κανείς σοβαρός πολιτικός ή αξιωματούχος δεν σκοπεύει να επενδύσει σε έναν διεφθαρμένο ηγέτη που έστειλε την οικονομία της χώρας του στα βράχια και που τον αποδοκιμάζει ο ίδιος του ο λαός.
Γιατί καλές οι φωτογραφίες του Ερντογάν με τους… δήθεν περαστικούς στο κέντρο της Νέας Υόρκης, αλλά γιατί άραγε δεν κάνει το ίδιο και στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης αφού είναι τόσο «αγαπητός»;
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις