Την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’.
Αρχικά, ο αμερικανός ηγέτης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ. Εν συνεχεία ο κ. Μπάιντεν ζήτησε από τον βρετανό μονάρχη, να διατηρηθούν οι στενές σχέσεις Ουάσινγκτον – Λονδίνου.
I spoke with King Charles III to offer my condolences on the passing of Queen Elizabeth II.
I recalled her kindness, dignity, and constancy – and how she deepened the friendship between our nations. I also let the King know that I hope to continue a close relationship with him.
— President Biden (@POTUS) September 14, 2022
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τον «μεγάλο θαυμασμό του αμερικανικού λαού προς την Βασίλισσα Ελισάβετ».
Βασιλιάς Κάρολος: Τα «κοινά» με τον πρόεδρο Μπάιντεν
Ο Βασιλιάς Κάρολος έχει πολλά κοινά με τον Τζο Μπάιντεν ως προς το πολιτικό κομμάτι. Πρώτον, και οι δύο άνδρες δίνουν έμφαση στην ατζέντα της κλιματικής κρίσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεύτερον, ο βρετανός μονάρχης μέσα από το φιλανθρωπικό του ίδρυμα έχει ενισχύσει σημαντικά τους νέους επιστήμονες που ασχολούνται με την «εναλλακτική ιατρική» καθώς και τους νέους αρχιτέκτονες και μηχανικούς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα, υλοποίησε νομοσχέδια που σχετίζονται με την ενίσχυση της Υγείας αλλά και τις υποδομές των ΗΠΑ.
Τρίτον, τόσο ο Βασιλιάς Κάρολος όσο και ο αμερικανός ηγέτης, είναι βαθιά θρησκευόμενοι χριστιανοί.
Και οι δύο ηγέτες αποτελούν ισχυρές φωνές της ανεξιθρησκείας και παρεμβαίνουν συχνά όταν υπάρχουν παραβιάσεις στην θρησκευτική ελευθερία, κυρίως από χώρες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη, σε Ασία και Αφρική.
Στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η βασιλική οικογένεια ζήτησε μόνο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, να παρευρεθούν στην κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ, που αναμένεται να γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου.
Το βρετανικό Παλάτι απέφυγε να αποστείλει προσκλήσεις και σε άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση, αλλά όχι και εκνευρισμό στο Κογκρέσο.
Η βασίλισσα «με την αξιοπρέπεια και την πίστη της, ενίσχυσε τη μακρά φιλία και την ειδική σχέση που ενώνουν τις ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις