Στρατιωτική βοήθεια για ακόμη μια χρονιά θα παράσχει η Ουάσινγκτον στο Κάιρο καθώς η Αίγυπτος είναι ένας «πολύτιμος σύμμαχος» των ΗΠΑ, αναφέρουν κορυφαίοι αμερικανοί αξιωματούχοι.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αντιδρούν με την απόφαση της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν διότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η χώρα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Η προσέγγισή μας δείχνει τις ανησυχίες της κυβέρνησης σχετικά με τα ανθρώπινα και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Αίγυπτο, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη δέσμευση και να συνεχίσουμε τον διάλογο που προσπαθούμε να διεξάγουμε εδώ και 20 μήνες προκειμένου να πετύχουμε επιπλέον προόδους» στον τομέα αυτό, ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η άσκηση αυτή είναι δύσκολη για την Ουάσινγκτον, διότι η Αίγυπτος είναι στρατηγική σύμμαχος των ΗΠΑ. Ωστόσο κάθε χρονιά προκαλούνται αντιδράσεις στο Κογκρέσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη βοήθεια που προσφέρουν οι ΗΠΑ σε μια χώρα, η κυβέρνηση της οποίας κατηγορείται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη φυλάκιση χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων.
Εντυπωσιακό βίντεο από παλαιότερες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Αιγύπτου
Αίγυπτος: Τι απόφάσισε για φέτος το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Η αμερικανική νομοθεσία αναγκάζει κάθε χρόνο το αμερικανικό ΥΠΕΞ να επιβεβαιώνει την πρόοδο ή μη της Αιγύπτου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προτού δοθούν στη χώρα τα 300 εκ. δολάρια στρατιωτικής βοήθειας.
Φέτος ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν, αποφάσισε να στερήσει από την Αίγυπτο 130 εκ. δολάρια, διευκρίνισαν αξιωματούχοι.
Η εν λόγω στρατιωτική βοήθεια δεν περιλαμβάνει τις πωλήσεις όπλων, οι οποίες ανήλθαν σε 1,17 δισεκ. δολάρια το οικονομικό έτος 2021.
Η Αίγυπτος είναι μία από τις βασικές χώρες που λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ, αφού αποκατέστησε τις σχέσεις της με το Ισραήλ το 1979.
Η Ουάσινγκτον φέτος έκρινε ότι το Κάιρο έκανε «ξεκάθαρες προόδους» στο δικαστικό της σύστημα, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν κατήγγειλε τις πολύ αργές προόδους στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ωστόσο, ορισμένες ΜΚΟ εκτιμούν ότι στην Αίγυπτο βρίσκονται σχεδόν 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι «ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση της δημοκρατίας αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής του πολιτικής».
Παρόλα αυτά, η αρχή αυτή προσκρούει συχνά στα συμφέροντα των ΗΠΑ, όταν πρόκειται για κρίσιμους συμμάχους της χώρας, όπως είναι η Αίγυπτος στη Μέση Ανατολή.
Με πληροφορίες από HellasJournal
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις