Η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 έχει μείνει στην ιστορία ως η «ημέρα που άλλαξε ο κόσμος». Ήταν η μέρα που η διεθνής τρομοκρατία επιτέθηκε στην «καρδιά» της Δύσης, σκοτώνοντας σχεδόν 3000 αθώους ανθρώπους. Μέχρι και σήμερα φαίνεται αδιανόητο, πώς μπόρεσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Η εν λόγω επίθεση με τους πολλαπλούς στόχους, έπιασε κυριολεκτικά στον ύπνο τόσο την κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους όσο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
Η 11η Σεπτεμβρίου απέδειξε το εξής: Ότι η Αμερική δεν είναι «άτρωτη» και ότι η CIA και το FBI δεν είναι «τόσο μπροστά» όσο νομίζουμε ή για την ακρίβεια, όπως έχουμε μάθει από το… Χόλιγουντ. Τα κενά ασφαλείας ήταν πολλά και μετά την τρομοκρατική επίθεση πέρασαν πάρα πολλά χρόνια προκειμένου να βρεθούν λύσεις.
Ακολούθησαν σκληρές διαμάχες μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο ώστε να ψηφιστούν νομοσχέδια που θα εγγυόνται ένα πιο ανεπτυγμένο σύστημα ασφαλείας και που το οποίο θα λειτουργεί βάσει νόμου και δεν θα παραβιάζει την ιδιωτική ζωή των απλών πολιτών. Επίσης υπήρξαν μεγάλες κόντρες για το αν οι ΗΠΑ θα πρέπει να εισβάλλουν στο Ιράκ το 2003, στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε ο Τζορτζ Μπους κατά της τρομοκρατίας.
Από την αιματηρή επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου πέρασαν 21 ολόκληρα χρόνια. Όμως οι πληγές του πιο αιματηρού τρομοκρατικού χτυπήματος στη σύγχρονη ιστορία, παραμένουν ανοικτές. Παραπάνω από 75.000 άνθρωποι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Πρόκειται για τους επιζώντες των Διδύμων Πύργων και του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας που έδωσαν μεγάλο αγώνα για απεγκλωβίσουν ή να ανασύρουν όσους βρέθηκαν κάτω από τα συντρίμμια.
«Φαντάσματα»
Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτείων έχοντας την πλήρη έγκριση του Κογκρέσου, κυνήγησε τα τέρατα της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και τα εξόντωσε με απόλυτη επιτυχία. Ωστόσο, από ένα σημείο και μετά ο κακός σχεδιασμός και η στρατηγική που ακολούθησε η Ουάσινγκτον, υποχρέωσαν τους αμερικανούς στρατιώτες να κυνηγούν «φαντάσματα» επί δύο δεκαετίες.
Μόλις πριν από έναν χρόνο, ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έκλεισε ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των ΗΠΑ . Τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν οριστικά από τη χώρα. Όπως είπε «Δεν ήρθαμε εδώ για να μείνουμε για πάντα. Ήρθαμε για να τιμωρήσουμε τους υπεύθυνους για την τρομοκρατική επίθεση. Το κάναμε. Πλέον ήρθε η ώρα να φύγουμε».
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και παγκόσμια ανησυχία καθώς οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν αστραπιαία και χωρίς καμία αντίσταση, μέσα σε μόλις μια εβδομάδα. Οι εικόνες με την επάνοδό τους στην εξουσία σόκαραν ολόκληρο τον πλανήτη. Εκατομμύρια άνθρωποι έτρεχαν στους δρόμους πανικόβλητοι, παρακαλούσαν τις δυτικές δυνάμεις να τους πάρουν μαζί τους ενώ οι γυναίκες της χώρας γνώρισαν ξανά τον εφιάλτη.
Ωστόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε πάρει τις αποφάσεις του.
Η μόνη του προειδοποίηση προς τους Ταλιμπάν ήταν η εξής: «Μη τολμήσετε να κάνετε ξανά το Αφγανιστάν καταφύγιο τρομοκρατών».
Μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν φαίνεται πως τηρούν την δέσμευσή τους προς τις ΗΠΑ. Αλλά πρόκειται για τη μόνη ορθή κίνηση διότι σε όλα τα υπόλοιπα, δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε πρόσφατα το Αφγανιστάν ως «το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο» ενώ οι εκθέσεις διαφόρων οργανισμών σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άκρως απογοητευτικές.
11η Σεπτεμβρίου: Το χρονικό των τρομοκρατικών επιθέσεων
Στις 8:46 το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, αεροσκάφος με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Ακολουθεί έκρηξη και το κτήριο, από τον 75ο όροφο και πάνω τυλίγεται στις φλόγες. Δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ενώ πολλοί δεν διστάζουν να πηδήσουν στο κενό, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθού
Στο σημείο καταφθάνουν σωστικά συνεργεία, αστυνομία, πυροσβεστική και δημοσιογράφοι, και πριν καλά καλά γίνει γνωστό τι ακριβώς έχει συμβεί, στις 9:03 το πρωί εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο βλέπουν σε απευθείας μετάδοση ένα δεύτερο αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 64 άνθρωποι, να πέφτει επάνω στον νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.
Στις 9:37, τρίτο αεροσκάφος καρφώνεται στο Πεντάγωνο, μέρος του οποίου καταρρέει. Οι αμερικανικές Αρχές προχωρούν στην εκκένωση του Λευκού Οίκου, του Καπιτωλίου, όλων των ομοσπονδιακών κτηρίων στην Ουάσινγκτον, καθώς και εκείνων που στεγάζουν τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ένα ακόμη αεροσκάφος, που επίσης είχε καταληφθεί από τρομοκράτες κατέπεσε περίπου 100χλμ ανατολικά του Πίτσμπουργκ, στην Πενσιλβάνια. Εικάζεται πως οι δράστες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το αεροσκάφος για τρομοκρατική επίθεση, ωστόσο τα πλάνα τους ανατράπηκαν καθώς οι επιβάτες της πτήσης εξεγέρθηκαν.
Ενημερώνεται και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρίσκεται σε σχολείο της Φλόριντα και λίγο αργότερα στην πρώτη του δήλωση, κάνει λόγο για εθνική τραγωδία, αναφερόμενος σε μια «ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».
Κι ενώ ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις παγωμένος, οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέουν διαδοχικά, με διαφορά λίγων λεπτών.
Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο στα συντρίμμια τους, ενώ το Μανχάταν μοιάζει με βομβαρδισμένη πόλη, καλυμμένη από ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης. Είχαν περάσει 102 λεπτά από την πρώτη επίθεση.
Το σημείο που κάποτε υψώνονταν οι εμβληματικοί Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, πλέον είναι γνωστό ως Σημείο Μηδέν κι εκεί έχει δημιουργηθεί το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, όπου κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημέρα συγγενείς των θυμάτων εναποθέτουν λουλούδια στη μνήμη τους.
Μόνο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχασαν τη ζωή τους 2.753 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών 343 Πυροσβέστες, 23 Αστυνομικοί και 37 Λιμενικοί. Τα θύματα, σε ποσοστό 75-80% ήταν άνδρες, ενώ η ηλικία τους ήταν από 2 έως 85 ετών.
Στο Πεντάγωνο σκοτώθηκαν 184 άνθρωποι, ενώ στη συντριβή του αεροσκάφους στην Πενσιλβάνια σκοτώθηκαν και οι 40 επιβαίνοντες.
Το τίμημα της διάσωσης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πρώτη στιγμή θεώρησαν υπεύθυνο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος στις 13 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς εμφανίστηκε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του να αναλαμβάνει την ευθύνη.
Ο πρόεδρος Μπους σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό υποσχέθηκε απάντηση στους τρομοκράτες, αλλά και σε εκείνους που τους παρέχουν στήριξη και στις 8 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Σαουδάραβα καταζητούμενο.
Ακολούθησε η επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ, το 2003 που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», με την αλ Κάιντα να απαντά με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών. Το 2004 έκανε τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης κι έναν χρόνο αργότερα στο μετρό του Λονδίνου.
Μέχρι σήμερα οι επιθέσεις «παράγουν» νεκρούς». Στις δύο δεκαετίες που μεσολάβησαν από τα γεγονότα, ο αριθμός των θανάτων ανάμεσα στους ανθρώπους που είτε επιβίωσαν των επιθέσεων είτε βρέθηκαν στο σημείο για να βοηθήσουν, είναι τεράστιος.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερα από 60 είδη καρκίνου και περίπου 25 άλλες θανατηφόρες ασθένειες που συνδέονται με το «Σημείο Μηδέν» σε όσους εκτέθηκαν σε αυτό και εισέπνευσαν τη σκόνη και τα χημικά από την κατάρρευση των κτιρίων.
Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 4.700 επιζήσαντες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και άνθρωποι που έσπευσαν να βοηθήσουν, έχουν πεθάνει.
Υπολογίζεται ότι 410.000 άνθρωποι εκτέθηκαν στη μολυσμένη ατμόσφαιρα μετά τις επιθέσεις την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 και είναι βέβαιο ότι αρκετοί από αυτούς έχουν πεθάνει χωρίς να καταμετρηθούν στα θύματα.
Το 75% των ανθρώπων που βρέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου στο σημείο ή κοντά σε αυτό, έχουν διαγνωστεί με τουλάχιστον ένα σωματικό ή ψυχολογικό πρόβλημα. Το 20% έχει κάποιας μορφής καρκίνο. Το 28% κάποιο σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα, κυρίως μετατραυματικό στρες.
Οι μισοί από τους επιζήσαντες και τους διασώστες πάσχουν από σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Το 16% κάνει κατάχρηση ουσιών ή αλκοόλ.
Εκείνοι που χτυπήθηκαν περισσότερο είναι οι πυροσβέστες. Τουλάχιστον 200 από τους 15.000 που βρέθηκαν στο σημείο έχουν πεθάνει στην 20ετία που μεσολάβησε, ενώ το 18% έχει βαριάς μορφής κατάθλιψη. Το 40% πάσχει από κάποια ασθένεια του αναπνευστικού.
Καθώς οι περισσότερες από αυτές τις παθήσεις παίρνουν χρόνια για να εκδηλωθούν, ενώ οι άνθρωποι αυτοί μεγαλώνουν σε ηλικία, εκφράζονται φόβοι ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία οι θάνατοι ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο «Σημείο Μηδέν» θα αυξηθούν.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις