Επανέρχεται η Τουρκία στο ζήτημα της απόκτησης των αμερικανικών F-16. Παρά το «φρένο» από το Κογκρέσο, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έλαβε πρόσκληση από τις ΗΠΑ ώστε να μεταβεί αντιπροσωπεία της στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε χθες ότι «Οι συνομιλίες για την απόκτηση των F-16 συνεχίζονται. (…) Έχουμε μια συνάντηση στις 15 Αυγούστου: προσκληθήκαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες». Ωστόσο, o κ. Ακάρ απέφυγε να διευκρινήσει ποιος έκανε την πρόσκληση στην Τουρκική πλευρά.
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε πως συνεχίζει να απορρίπτει τους όρους που τέθηκαν από τους αμερικανούς νομοθέτες για να πραγματοποιηθεί η πώληση των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία.
Σημειώνεται πως το Κογκρέσο απαιτεί από την Άγκυρα να απέχει από οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Ελλάδας και δη να μην παραβιάζει τον εναέριο χώρο της.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτούς τους όρους. Ελπίζουμε ότι θα αρθούν από τη Γερουσία», δήλωσε ο Ακάρ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει 40 μαχητικά αεροπλάνα F-16, καθώς και ανταλλακτικά απαραίτητα για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 που ήδη διαθέτει.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως υποστηρίζει την παράδοση των F-16 στην Τουρκία στη διάρκεια συνάντησής του με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.
«Η προσέγγιση του κ. Μπάιντεν ήταν πολύ θετική στη Μαδρίτη», υπενθύμισε ο Ακάρ.
Ούτε F-35, ούτε F-16
Η Τουρκία έχει αποβληθεί από το 2020 από το πρόγραμμα των υπερσύγχρονων F-35. Πλέον ελπίζει μόνο στο ζήτημα των F-16 καθώς βλέπει την Ελλάδα να εξοπλίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, κάτι που σημαίνει ότι οι ισορροπίες στους αιθέρες αλλάζουν συντριπτικά υπέρ της Αθήνας.
Η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον εξόργισε την Άγκυρα ενώ και οι στοχευμένες παρεμβάσεις της ελληνικής ομογένειας στο Κογκρέσο προκάλεσαν τεράστιο πρόβλημα στις τουρκικές φιλοδοξίες.
Η Τουρκία παίζει κυριολεκτικά όλα της χαρτιά ώστε να μπει ξανά στο εξοπλιστικό παιχνίδι με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο η στάση που κράτησε από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα προβλήματα που προκαλεί στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και οι αγορές των ρωσικών S-400, αναγκάζουν τους Αμερικανούς να την θεωρούν έναν αναξιόπιστο σύμμαχο που πρέπει πρώτα να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και μετά να ξεκινήσουν οι όποιες συζητήσεις για τα εξοπλιστικά.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις