Σε πανηγυρικό κλίμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε και επικύρωσε χθες Τρίτη, την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Έχοντας το πλευρό του την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις και τους ανώτατους σκανδιναβούς διπλωμάτες, ο ισχυρός άνδρας των Δημοκρατικών ολοκλήρωσε μια άκρως σημαντική διαδικασία που ενισχύει τη δυναμική της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Tune in as I deliver remarks and sign the Instruments of Ratification for Finland and Sweden’s NATO Accession Protocols. https://t.co/BMDwpWN6NW
— President Biden (@POTUS) August 9, 2022
«Αξιόπιστοι σύμμαχοι»
Οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα είναι «ισχυροί, αξιόπιστοι σύμμαχοι με μεγάλες δυνατότητες» στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τόνισε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο.
Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε την περασμένη Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία (95 ψήφοι υπέρ, απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων, 67 ψήφοι) τα πρωτόκολλα εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην ατλαντική συμμαχία. Απαιτείται να εγκριθούν από όλα τα κράτη-μέλη ώστε οι δύο χώρες να ενταχθούν.
Ο Αμερικανός ηγέτης εξαρχής χαρακτήριζε την αποκατάσταση των διατλαντικών σχέσεων, που χειρίστηκε άσχημα ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του. Το NATO αποτελεί μέρος των «θεμελίων της ασφάλειας» των ΗΠΑ, θύμισε χθες.
ΝΑΤΟ: «Ενα βήμα ακόμη»
Εξήρε ταυτόχρονα το ότι οι δύο χώρες έχουν «ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς» και ένοπλες δυνάμεις που θα ενισχύσουν τον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά χθες με τον φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστε και με τη σουηδή πρωθυπουργό Εύα Μαγκνταλένα Αντερσον και τους συνεχάρη για το «ένα βήμα ακόμη» στη διαδικασία εισδοχής τους.
Τα πρωτόκολλα εισδοχής έχουν επικυρωθεί από 23 κράτη μέλη του NATO, σύμφωνα με την κοινοβουλευτική συνέλευσή του.
«Αγκάθι» η Τουρκία
Το σημαντικότερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η Τουρκία, καθώς η Αγκυρα προσάπτει πρωτίστως στη Στοκχόλμη αλλά και στο Ελσίνκι ότι προστατεύουν μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κουρδικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και άλλων οργανώσεων που χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.
Διατάσσοντας την εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «έκανε κομμάτια την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε στην τελετή ο αμερικανός πρόεδρος. «Ο Πούτιν νόμιζε ότι μπορούσε να μας διχάσει (…). Αντίθετα, παίρνει αυτό ακριβώς που δεν ήθελε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις