Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον δεν μπορούν να «χωρίσουν» εντελώς, δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο TASS.
«Δεν πρόκειται ποτέ να διαχωριστούμε εντελώς. Δεν μπορούμε πραγματικά να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις και απλώς να μην μιλάμε», δήλωσε.
«Στο μίνιμουμ επίπεδο, καθόμαστε κοντά ο ένας στον άλλον στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κάθε μέρα. Ό,τι και να γίνει, είναι καλύτερα να μιλάμε μεταξύ μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας στον ΟΗΕ. Και θα πρέπει να έχουμε πρεσβείες. Αυτό είναι το ελάχιστο. Αυτό είναι το βασικό».
Οι πρεσβείες πρέπει να λειτουργούν
«Θα πρέπει να έχουμε πρεσβείες στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο τη ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ. Απλώς πιστεύω ότι εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσουμε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο πλήρους διαχωρισμού, επειδή είμαστε μαζί στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και έχοντας ενταχθεί με αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό, πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας παρά τις πολλές διαφωνίες που έχουμε. Βλέπουμε ο ένας τον άλλον, μιλάμε και παρουσιαζόμαστε σε καθημερινή βάση στη Νέα Υόρκη. Αυτό είναι το μίνιμουμ», τόνισε ο Σάλιβαν.
Μόσχα: Νέες απειλές Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε χθες τη Δύση ότι η χώρα του θα πλήξει νέους στόχους, αν οι ΗΠΑ αρχίσουν να παρέχουν στην Ουκρανία πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Διαβάστε επίσης: Ο πόλεμος που άλλαξε την ιστορία
Αν δοθούν τέτοιου είδους πύραυλοι στο Κίεβο, «θα εξάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (…) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε πλήξει ακόμη», τόνισε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya-1.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν διευκρίνισε σε ποιους στόχους αναφέρεται.
Όξυνση της σύγκρουσης
Η Ουκρανία ζητεί από τη Δύση να της δώσει πυραυλικά συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης, όπως τα Μ270 και τα Μ142 HIMARS, για να πλήξει στρατεύματα και όπλα στην οπισθοφυλακή της Ρωσίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αποφάσισε να προσφέρει στην Ουκρανία HIMARS, αφού έλαβε διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να πλήξει στόχους στο έδαφος της Ρωσίας.
Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αμερικανική απόφαση να δοθούν τέτοιου είδους προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία απλώς θα οξύνει τη σύγκρουση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης.
«Κατανοούμε ότι η παροχή (προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις ΗΠΑ και κάποιες άλλες χώρες έχει στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού», σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Ρώσος πρόεδρος.
«Δεν είναι κάτι καινούργιο», τόνισε. «Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι».
Πηγή: Reuters
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις