Τους δικούς της όρους θέτει η Τουρκία προς τους Σκανδιναβούς, προκειμένου να πει το δικό της «ναι» στο αίτημα της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται ότι για να ενταχθεί μια χώρα στην Βορειοατλαντική Συμμαχία χρειάζεται ομοφωνία ανάμεσα στα μέλη της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Διαβάστε επίσης: Φινλανδία – Σουηδία: Απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις “απειλές” Ερντογάν
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Άγκυρα δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.
Το δικαίωμα «βέτο»
Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να του εξηγήσει ποιες είναι οι θέσεις της χώρας ενώ αναμένεται η απάντηση του Τούρκου προέδρου για το αν θα αποδεχτεί ή όχι αυτήν την πρόσκληση.
ΝΑΤΟ: Αναζητείται κοινό έδαφος με την Τουρκία
Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινό έδαφος ως προς τις ενστάσεις που προβάλλει η Τουρκία αναφορικά με τη δρομολογούμενη ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας παράλληλα πως θα δοθούν ενδιάμεσες εγγυήσεις ασφαλείας προς τις δύο σκανδιναβικές χώρες έως ότου βρεθούν επίσημα υπό την ομπρέλα του Άρθρου 5 που εγγυάται τη συλλογική άμυνα. Σε ανάλογο τόνο οι δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
«Η Τουρκία δεν σκοπεύει να εμποδίσει την ένταξη, επομένως είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες που έχει εκφράσει η ‘Αγκυρα κατά τρόπο ο οποίος δεν θα καθυστερήσει την διαδικασία ένταξης» των δύο χωρών, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης συνόδου τνω υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο.
«Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος. Έχει εκφράσει κάποιες ανησυχίες. […] Όταν ένας σύμμαχος εγείρει ανησυχίες, έχουμε αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είμαστε σε θέση να καθίσουμε και να βρούμε συναινέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Διότι όλοι αναγνωρίζουν την ιστορικότητα της στιγμής» επισήμανε.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε -απευθυνόμενος μέσω βιντεοσύνδεσης στους δημοσιογράφους, καθώς είχε νοσήσει από κορωνοϊό- ότι επιδιώκει να επιταχυνθεί κατά το δυνατόν η διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Ως προς τη μεταβατική περίοδο, επισήμανε πως η Συμμαχία θα εξετάσει τρόπους για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας προς τις δύο χώρες, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην περιοχή.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από πλευράς του μετά το πέρας της συνόδου ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν σθεναρά» τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας πως συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του για τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με την ένταξη αυτών των δύο χωρών και είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση.
«Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη συζήτηση που είχαμε είτε με τον υπουργό Εξωτερικών είτε κατά τις συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ, όμως μπορώ να πω το εξής: Υπήρξε σχεδόν απ’ όλους στο τραπέζι πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη [της Σουηδίας και της Φινλανδίας] στη Συμμαχία», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους.
«Αν είναι αυτό που θα επιλέξουν να πράξουν, είμαι εντελώς πεπεισμένως ότι θα επιτύχουμε συναίνεση», υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις