Ιδιαίτερες πιέσεις δέχεται το τελευταίο διάστημα η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα για την Ουκρανία. Ωστόσο, τώρα πιέζει τις διοικήσεις των αμυντικών εταιρειών να συμπληρώσουν τις προμήθειες όπλων του Αμερικανικού στρατού.
Από το χθεσινό ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, αναδείχθηκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Οι ΗΠΑ εκτός από την άμυνα τρίτων χωρών όπως είναι η Ουκρανία, θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσουν και τη δική τους άμυνα. Αλλά όπως φαίνεται, η αναπλήρωση του αμυντικού κενού θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ατζέντα. Κορυφαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ δεν είναι προετοιμασμένη για μια αύξηση παραγωγής όπλων εν καιρώ πολέμου.
Η Αμερικανική κυβέρνηση έχει στείλει 4.6 δισ. δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Με εντολή του προέδρου Μπάιντεν, τα 3.4 δισ. δολάρια είναι από το απόθεμα του Πενταγώνου. Η αναπλήρωση του αποθέματος ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που ρωτήθηκε ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, όταν κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον μιας ειδικής επιτροπής του Κογκρέσου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή Τζον Μπούζμαν, ο επικεφαλής του Αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η Ουάσινγκτον δεν θα πέσει κάτω από τα ελάχιστα επίπεδα αποθέματος για κρίσιμα πυρομαχικά». Επιπλέον είπε ότι το Πεντάγωνο θα ενθαρρύνει την αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ να ανοίξουν «γραμμές» ανεφοδιασμού ώστε να αυξηθεί η παραγωγή.
«Η βιομηχανία ήταν πολύ υποστηρικτική. Και έτσι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους (…) Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλή φάση και η βιομηχανία ανταποκρίνεται», ανέφερε ο κ. Όστιν.
Από την πλευρά του, ο CEO της Lockheed Martin Τζέιμς Τάικλετ, δήλωσε σε εκδήλωση του Ατλαντικού Συμβουλίου ότι η εταιρεία εξετάζει την επέκταση παραγωγής όπλων. Εκτός από τους 5.500 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin που έχουν στείλει οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, η εταιρεία κατασκευάζει επίσης το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot και μέρη του πυραύλου Stinger που δημιουργήθηκε κυρίως από τη Raytheon.
Ο κ. Τάικλετ τόνισε ότι οι χώρες που αποστέλλουν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία, δεν ξεμένουν μόνο από απόθεμα αλλά παρακολουθούν και πόσο καλά λειτουργούν τα όπλα. Αυτό τις κάνει να διατηρούν το ενδιαφέρον τους για μια εκ νέου απόκτησή τους από την εταιρεία στο μέλλον.
«Θα αρχίσουμε να επενδύουμε τώρα γιατί αυτά είναι προϊόντα που θα βοηθήσουν την Ουκρανία και άλλα μέρη», είπε. «Και το πιο σημαντικό, δημιουργείται ένα αποτρεπτικό αποτέλεσμα όπου ίσως αυτό να μην συμβεί ξανά», πρόσθεσε.
Ο Μαρκ Κάνκιαν, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, ο οποίος είναι ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, σημείωσε ότι κάθε οπλικό σύστημα που πρέπει να συμπληρωθεί είναι διαφορετικό. Μερικά όπλα μπορούν να παραχθούν γρήγορα, αλλά άλλα όπλα, όπως οι πύραυλοι εδάφους -αέρος Stinger – οι ΗΠΑ έχουν στείλει πάνω από 1.400 στην Ουκρανία – δεν παράγονται πια, καθώς ο στρατός είχε κινηθεί για να αποσύρει το όπλο.
Ο Γκρεγκ Χάγιες, ο διευθύνων σύμβουλος της Raytheon Technologies που κατασκευάζει τους πυραύλους, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι η εταιρεία δεν θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή των πυραύλων μέχρι το 2023 λόγω επανασχεδιασμού και έλλειψης εξαρτημάτων.
Τέλος, μιλώντας από τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, o πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε «αυτός ο αγώνας δεν θα είναι φθηνός, αλλά η υποχώρηση στην επιθετικότητα θα ήταν ακόμη πιο δαπανηρή. Είτε υποστηρίζουμε τον ουκρανικό λαό για να υπερασπιστεί τη χώρα του ή παραμένουμε δίπλα καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις φρικαλεότητες και την επιθετικότητά της».
Με πληροφορίες από THE HILL
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις