Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαμήνυσαν ότι αρνούνται να συνομιλήσουν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «σαν να μην συμβαίνει τίποτα» μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σχολιάζοντας την πρόσκληση που του απηύθυνε η Ινδονησία να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της G20 τον Νοέμβριο, μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συνέβη τίποτα όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας στους διεθνείς θεσμούς», ανέφερε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζαλίνα Πόρτερ.
Η εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε ωστόσο αν, λόγω αυτής της πρόσκλησης, η Ουάσινγκτον θα αρνηθεί να συμμετάσχει στη σύνοδο.
Η Ινδονησία, που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Ομάδα των 20, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι προσκάλεσε τον Ζελένσκι και τον Πούτιν στη σύνοδο του Νοεμβρίου.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημοσίως τις αντιρρήσεις του για την παρουσία του Πούτιν στην G20, υπενθύμισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα την πρόσκληση που έστειλε η Τζακάρτα στον Ουκρανό πρόεδρο.
Η Ινδονησία δέχτηκε πιέσεις από τις δυτικές χώρες για να αποκλείσει τη Ρωσία από τη σύνοδο κορυφής, όμως αρνήθηκε εξηγώντας ότι ο ρόλος της ως οικοδεσπότριας χώρας την υποχρεώνει να παραμείνει «ουδέτερη».
«Συμβολική» για τον Πούτιν η καταστροφή της Μαριούπολης, λέει ο Ποντόλιακ
Ο κόσμος είναι έτοιμος να βοηθήσει να σωθούν οι κάτοικοι της Μαριούπολης από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, αλλά η ρωσική πλευρά απορρίπτει κάθε πρόταση επειδή είναι «συμβολικό» για τον εχθρό να καταστρέψει την πόλη και τους υπερασπιστές της – το τάγμα Αζόφ.
Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του κυβερνώντος κόμματος.
«Ο πρόεδρος και ο επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στους παγκόσμιους ηγέτες να μας βοηθήσουν να πείσουμε τη ρωσική πλευρά για την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μαριούπολη. Ορισμένοι πολιτικοί ηγέτες απευθύνονται στον Πούτιν μέσω των προσωπικών τους διαύλων, προτρέποντάς τον να το πράξει για ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Ποντόλιακ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι δείχνουν απόλυτη απροθυμία να συζητήσουν και να κάνουν τουλάχιστον κάποιες παραχωρήσεις όσον αφορά το ανθρωπιστικό στοιχείο. Για αυτούς, είναι «συμβολικό» να καταστρέψουν τη Μαριούπολη και την Αζοφική.
Όπως αναφέρθηκε, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή στη Μαριούπολη. Οι εισβολείς βομβαρδίζουν άοπλους κατοίκους και εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ουκρανών, υπάρχουν περίπου 1.000 πολίτες και Ουκρανοί στρατιώτες στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένων περίπου 500 τραυματιών.
Πηγή: Hellas Journal, AFP
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις