Εντελώς διαφορετική προσέγγιση φαίνεται πως υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν σχετικά με την Πυρηνική συμφωνία. Σύμφωνα με το Reuters, ο Αμερικανός Αξιωματούχος Ρόμπερτ Μάλεϊ, δήλωσε σήμερα ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποια πρόοδος στην υπόθεση.
«Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι επίκειται. Πριν από μερικούς μήνες πιστεύαμε ότι ήμασταν επίσης πολύ κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο διεθνές συνέδριο Doha Forum.
Επιπροσθέτως είπε «Όσο πιο γρήγορα επιστρέψουμε στη συμφωνία, τόσο πιο πιστά θα την εφαρμόσουμε. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ και του Ιράν». Ωστόσο, η εκτίμησή του για τις διαπραγματεύσεις για την Πυρηνική συμφωνία του 2015, έρχεται σε αντίθεση με τον Καμάλ Χαράζι. Πρόκειται για τον ανώτερο σύμβουλο του Ιρανού πνευματικού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Ο Χαράζι είπε στο συνέδριο: «Ναι, είναι επικείμενη. Όμως εξαρτάται και από την πολιτική βούληση των ΗΠΑ».
Πυρηνική συμφωνία: Το χρονικό της υπόθεσης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν την Πυρηνική συμφωνία το 2018, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Τότε, η ρεπουμπλικανική κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι η Τεχεράνη παραβίαζε τους κανόνες της συμφωνίας. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήριζε την συμφωνία «κοροϊδία» και κατηγορούσε συχνά τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα που την υπέγραψε. Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ επαναπροσέγγισαν το Ιράν για το θέμα. Αποκορύφωμα στις συζητήσεις τους ήταν οι διαπραγματεύσεις του περασμένου μήνα στη Βιέννη, οι οποίες όμως διακόπηκαν λόγω Ρωσίας.
Η Ρωσία δήλωσε αργότερα ότι έλαβε γραπτές εγγυήσεις ότι θα είναι σε θέση να εκτελέσει το έργο της ως συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας. Πρόκειται για γεγονός που υποδηλώνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να επιτρέψει την αναβίωσή της.
Η αποτυχία των προσπαθειών για την αποκατάσταση του συμφώνου θα μπορούσε να ενέχει τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου. Επιπλέον θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σκληρές δυτικές κυρώσεις στο Ιράν και σε συνεχείς ανοδικές πιέσεις στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου που είναι ήδη υψηλές λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, λένε οι αναλυτές.
Εξάλλου, ο Χαράζι δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ουάσινγκτον να αφαιρέσει τον χαρακτηρισμό ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης (FTO) κατά του επίλεκτου Ισλαμικού Σώματος Φρουρών της Επανάστασης (IRGC) του Ιράν.
«Το IRGC είναι ένας εθνικός στρατός. Αν ο εθνικός στρατός να καταγράφεται ως τρομοκρατική ομάδα σίγουρα δεν είναι αποδεκτό», δήλωσε.
Η Τεχεράνη πιέζει επίσης για εγγυήσεις ότι οποιοσδήποτε μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα αποσυρθεί από τη συμφωνία, η οποία θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας με αντάλλαγμα την άρση των σκληρών κυρώσεων που έχουν πλήξει την οικονομία του Ιράν.
Τέλος, ο βαθμός στον οποίο θα καταργηθούν οι κυρώσεις είναι ένα άλλο ευαίσθητο θέμα.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις