Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας επιβεβαίωσαν σήμερα, στις συνομιλίες που είχαν μέσω βιντεοκλήσης, ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να αυξάνουν το τίμημα που θα πληρώσει η Ρωσία «για την απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή στην Ουκρανία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «υπογράμμισαν ότι δεσμεύονται να συνεχίσουν να παράσχουν οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς επίσης και βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας, στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το πολύ ενωμένο, έως τώρα, μέτωπο των Δυτικών όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις εμφάνισε ρωγμές σήμερα, στο ζήτημα της απαγόρευσης αγοράς ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, μια πρόταση που απορρίπτεται κυρίως από τη Γερμανία.
Τζο Μπάιντεν: Δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάρκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Η ίδια είπε το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, τονίζοντας: «Έχουμε διάφορες δυνατότητες», προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στο εσωτερικό της χώρας για το θέμα καθώς αξιωματούχοι εξετάζουν επιλογές για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Πρόσθεσε πως η Γερμανία ειδικότερα αντιτίθεται σε οποιοδήποτε εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο, από το οποίο εξαρτάται πολύ, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν λίγο ρωσικό αργό.
Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Βενεζουέλα
Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν κρυφά στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τους New York Times, σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» οι εχθρικές σχέσεις με τον κορυφαίο σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, έναν κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου η επανείσοδος του οποίου στις αμερικανικές αγορές ενέργειας θα μπορούσε να μετριάσει τις επιπτώσεις από ένα πιθανό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία.
Το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν έγινε αμέσως σαφές, ωστόσο.
Η μυστική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες σιωπηλών διαπραγματεύσεων από μεσάζοντες – αμερικανούς λομπίστες, νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη στον τομέα του πετρελαίου – οι οποίοι πίεζαν τον Μπάιντεν να επανεξετάσει την αποτυχημένη εκστρατεία «μέγιστης πίεσης» για την ανατροπή του Μαδούρο, που κληρονόμησε από την κυβέρνηση Τραμπ.
Ωστόσο, η ώθηση για μια «επικίνδυνη» προσέγγιση με τον Μαδούρο – στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και κατηγορείται στη Νέα Υόρκη για υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών – έγινε ακόμη πιο επείγουσα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μόσχας, που αναβαθμίζουν τις παγκόσμιες συμμαχίες και, ταυτόχρονα, εκτοξεύουν τις τιμές του φυσικού αερίου, οδηγώντας ήδη τον πληθωρισμό σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών.
Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το δυτικό ημισφαίριο, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την επίσκεψη – υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Συνοδευόταν από τον πρεσβευτή Τζέιμς Στόρι, τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στο Καράκας όταν η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαδούρο το 2019 και αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας.
Με πληροφορίες από Hellas Journal, In.gr
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις