Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε χθες τα ξημερώματα, την ομιλία του προέδρου Μπάιντεν στο Κογκρέσο. Ο Αμερικανός ηγέτης ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και εξέφρασε για πολλοστή φορά την στήριξή του στην Ουκρανία. Όλα καλά ως εδώ. Όμως, τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα; Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται να μην πτοείται και όπως όλα δείχνουν, η επίθεσή του ήταν καλά προμελετημένη.
Ο λαός της Ουκρανίας πληρώνει δυστυχώς τα σπασμένα μιας άλλης εποχής. Ο Ρώσος πρόεδρος, όχι μόνο έφερε στη ζωή το πνεύμα του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ετοιμάζεται να δώσει άλλες διαστάσεις, που πιθανώς θα οδηγήσουν σε «Αρμαγεδδώνα», αν δεν τον πείσει κάποιος έγκαιρα να σταματήσει.
Παρόλο που ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία, ο Πούτιν τα έχει βάλει για τα καλά με τη Δύση, θέλει την οριστική πτώση του Κιέβου και ένα άδοξο τέλος για τον Ζελένσκι. Μιλάμε για ένα προσωπικό στοίχημα.
Για το Κρεμλίνο ουσιαστικά η διπλωματία έχει πεθάνει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει όλη την καλή διάθεση να τελειώσει αυτή τραγική ιστορία και να επιστρέψουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου. Γνωρίζει ότι μια εμπλοκή των ΗΠΑ θα πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γι’ αυτό και κινείται σε πολύ λεπτές γραμμές.
Δυστυχώς όμως δεν έχει την ίδια ευαισθησία και ο Ρώσος ηγέτης. Ο Πούτιν, προκειμένου να ταΐσει τον εγωισμό του, θα το πάει μέχρι τέλους.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, η μόνη δύναμη που ίσως μπορεί να ασκήσει επιρροή στο Κρεμλίνο, είναι η Κίνα. Όχι φυσικά γιατί αγαπάει την Ευρώπη ή ενδιαφέρεται για το καλό του Πούτιν. Απλώς ο πόλεμος πλήττει τα εμπορικά συμφέροντα του Πεκίνου επί Ευρωπαϊκού εδάφους.
Η κινεζική προεδρία συνιστά ψυχραιμία και σκοπεύει να μεσολαβήσει για την κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα χθες, οι ΥΠΕΞ της Κίνας και της Ουκρανίας ήρθαν σε επαφή. Η επικοινωνία τους πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και δεν αποκλείεται να δούμε νέες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον.
Η Κίνα ετοιμάζεται να παίξει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια καταλυτικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Αν και θεωρητικά θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί το χάος και να εισβάλει στην Ταϊβάν, επέλεξε την οδό της διπλωματίας και του διαλόγου. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν θα καταφέρει να πείσει τον πιο «αψυχολόγητο» ηγέτη του κόσμου.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις