Τηλεδιάσκεψη με τους ξένους ηγέτες είχε χθες Δευτέρα 28/2 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός ηγέτης συζήτησε με τους ομολόγους του για το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την Δημοκρατική προεδρία των ΗΠΑ, συζητήθηκαν μέτρα που θα είχαν «σοβαρές επιπτώσεις» στη Μόσχα. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν και πρωτοβουλίες για τη διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας και ότι σχετίζεται με το κόστος της ενέργειας.
Μπάιντεν: Η θέση του ΝΑΤΟ
Σε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, αναφέρει πως οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την ενότητα και τη δέσμευσή τους στη συνεργασία. Μάλιστα, η Βορειοατλαντική Συμμαχία κάνει λόγο για την μεγαλύτερη απειλή των τελευταίων δεκαετιών. Σχετικά με το προηγούμενο μέτρο που επιβλήθηκε κατά της Ρωσίας, τονίστηκε ότι αυτό ήταν άνευ προηγουμένου.
Οι Δυτικές Δυνάμεις επανέλαβαν την έκκλησή τους στη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τον πόλεμο. Όλοι οι ηγέτες απαιτούν από τον Πούτιν να δώσει εντολή να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι η Δύση θέλει τη Μόσχα, πίσω στο τραπέζι του διαλόγου.
Τέλος, οι ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν τις επόμενες ενέργειές τους για το μέλλον της Ουκρανίας.
Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Γερμανίας. Επίσης συμμετείχαν οι πρόεδροι της Ρουμανίας και Πολωνίας, ο πρωθυπουργός του Καναδά και της Ιαπωνίας. Την Ε.Ε. εκπροσώπησαν οι Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ανησυχούν για πυρηνικό πόλεμο
Όσον αφορά τις προκλητικές δηλώσεις Πούτιν για τα πυρηνικά, ο Τζο Μπάιντεν ήταν καθησυχαστικός.
«Οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν για έναν πυρηνικό πόλεμο», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το μεσημέρι της Κυριακής 27/2 ο Βαλντίμιρ Πούτιν έθεσε σε φάση συναγερμού της πυρηνικές δυνάμεις τις Ρωσίας. Η απόφασή του αρχικά προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία. Ωστόσο στη συνέχεια η Δύση απάντησε με αυστηρό τόνο πως δεν «πτοείται» από τέτοιες απειλές. Μάλιστα, αξιωματούχος του Αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε τη Δευτέρα 28/2 ότι οι κινήσεις Πούτιν είναι «επικίνδυνες αλλά και άχρηστες».
Από την πλευρά της η Κίνα, η οποία θεωρείται και στενός σύμμαχος της Ρωσίας, συνιστά «ψυχραιμία».
Πηγή: Hellas Journal
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις