«Μια ρωσική εισβολή έχει αποφευχθεί προς το παρόν», δηλώνει από το Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Εμείς και οι σύμμαχοί μας καταφέραμε να αποτρέψουμε την περαιτέρω κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας…Είναι ήδη μέσα Φεβρουαρίου και βλέπουμε ότι η διπλωματία εξακολουθεί να έχει αποτέλεσμα», προσθέτει.
Ζαχάροβα για εισβολή: «Η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης απέτυχε»
«Η 15η Φεβρουαρίου θα γραφτεί στην ιστορία ως η μέρα που απέτυχε η πολεμική προπαγάνδα της Δύσης» γράφει σε ανάρτησή της στο Telegram η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
«Ντροπιάστηκαν και καταστράφηκαν χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός» συμπληρώσει η Ζαχάροβα στην ανάρτησή της, σύμφωνα με δημοσίευμα της Πράβντα.
Όπως επισημαίνει το ρωσικό μέσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ αναφέρεται στην ανάρτησή της σε πληροφορίες που μετέδιδαν διεθνή ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, οι οποίες έκαναν λόγο για εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία μέχρι την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι κάποια ρωσικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους.
«Οι μονάδες της νότιας και δυτικής στρατιωτικής περιοχής, αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσιά τους, έχουν ήδη αρχίσει (…) να επιστρέφουν στους στρατώνες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.
Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.
Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής. Η Μόσχα διαψεύδει αυτό το σενάριο, αλλά ζητεί εγγυήσεις για την ασφάλειά της, όπως μια δέσμευση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Δυτικοί απορρίπτουν.
Η Ρωσία πραγματοποιεί αυτό το διάστημα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Λευκορωσία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 20 Φεβρουαρίου.
Συγκρατημένη αισιοδοξία από το ΝΑΤΟ
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που καλωσόρισε τις ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητά διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας. Ωστόσο, κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.
«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.
«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».
Επίσης, επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια. «Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.
Ζήτησε ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων
«Αυτό που πρέπει να δούμε είναι μια ουσιαστική απόσυρση στρατευμάτων, όχι μόνο στρατευμάτων αλλά και εξοπλισμού», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν η Μόσχα απέσυρε στρατεύματα για να τα επαναφέρει. «Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση, αλλά η Ρωσία έχει ακόμη χρόνο να κάνει πίσω από το χείλος του γκρεμού: σταματήστε να προετοιμάζεστε για πόλεμο, και αρχίστε να προετοιμάζεστε για μια ειρηνική λύση» ήταν το μήνυμά του.
Σχετικά με το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υπενθύμισε τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008.
«Η απόφαση του Βουκουρεστίου ισχύει. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους δρόμο», είπε.
Τόνισε επίσης ότι η Συμμαχία δεν έχει λάβει καμία απάντηση από την ρωσική πλευρά στις προτάσεις της για τη συλλογική ασφάλεια, ενώ πρόσθεσε ότι το NATO είναι έτοιμο να εισέλθει σε έναν διάλογο με τη Μόσχα για τις διμερείς σχέσεις.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις