Νομοσχέδιο για την εφαρμογή σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας παρουσίασε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ο επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε ότι το Κογκρέσο βρίσκεται κοντά σε συμφωνία, για ένα νόμο που θα έχει «σοβαρές συνέπειες» για το Κρεμλίνο αν επιτεθεί στην Ουκρανία.
Μιλώντας στο CNN ο κ. Μενέντεζ είπε «είμαστε ένα μέτρο από το στόχο, και ελπίζω ότι θα φθάσουμε εκεί με επιτυχία. Αναμφισβήτητα υπάρχει μια απίστευτη αποφασιστικότητα και στα δύο κόμματα να υποστηρίξουν την Ουκρανία… και ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία εάν εισβάλει».
«Δεν μπορούμε να έχουμε ένα νέο Μόναχο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη διάσκεψη και τις συμφωνίες του 1938 μεταξύ του ναζιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ και της Βρετανίας και της Γαλλίας, που δεν κατέστησαν δυνατό να αποτραπεί το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σημειώνεται πως και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζιμ Ριτς, επιβεβαίωσε τις προσπάθειες, που καταβάλλονται «24 ώρες το 24ωρο τις τελευταίες ημέρες» για την επίτευξη συμφωνίας.
Μενέντεζ: Διαφωνίες για τον τρόπο εφαρμογής των κυρώσεων
Μπορεί στο Κογκρέσο να υπάρχει ομοφωνία για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ωστόσο, Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί διαφωνούν στο θέμα της έναρξης ισχύος τους.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν τα μέτρα να εφαρμοστούν προληπτικά έναντι μιας πιθανής εισβολής. Αντίθετα, οι Δημοκρατικοί ζητούν να διατηρηθούν οι κυρώσεις ως απειλή και να επιβληθούν σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, κάποιες ποινές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αρχικά, «λόγω όσων έχει ήδη κάνει η Ρωσία», αναφερόμενος ειδικότερα στις κυβερνοεπιθέσεις στην Ουκρανία και στην «εκστρατεία υπονόμευσης της ουκρανικής κυβέρνησης διεθνώς».
Ωστόσο, συνέχισε, «οι καταστροφικές κυρώσεις, που θα συνέτριβαν τη Ρωσία, θα έρθουν όταν εκείνη εισβάλει».
Λαβρόφ: Η Ρωσία επιδιώκει μια σχέση αλληλοσεβασμού από τις ΗΠΑ
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Κυριακή 30/1 ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει μια σχέση «αλληλοσεβασμού» με τις ΗΠΑ,τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η Ρωσία να λάβει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφάλειά της.
«Θέλουμε καλές σχέσεις, ισότιμες, με αμοιβαίο σεβασμό με τις ΗΠΑ, όπως και με κάθε άλλη χώρα του κόσμου», είπε ο Λαβρόφ σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ρωσία «δεν θέλει να μείνει σε μια κατάσταση όπου η ασφάλειά της παραβιάζεται συνεχώς».
«Κάθε φορά, αποδεικνύεται ότι η γραμμή που πρέπει να υπερασπιστούν (οι χώρες του ΝΑΤΟ) μετακινείται ανατολικότερα. Τώρα, έφτασε ήδη στην Ουκρανία», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας, η ένταξη της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία θα έπληττε σοβαρά τις σχέσεις Δύσης – Ρωσίας. Η Μόσχα θα επιδιώξει επομένως «όχι μόνο να λάβει διαβεβαιώσεις, πολιτικές δεσμεύεις για το θέμα αυτό, αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις» οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τους τα «νόμιμα συμφέροντα» της Ρωσίας, εξήγησε.
Όπως είπε ο κ. Λαβρόφ, η Ρωσία θα στείλει «επίσημο αίτημα» στα μέλη του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ζητώντας τους να διευκρινίσουν πώς σκοπεύουν να υλοποιήσουν τη δέσμευση που έχουν αναλάβει να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους «εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η Μόσχα δεν απειλεί την Ουκρανία.
«Δεν θέλουμε πόλεμο. Και δεν τον χρειαζόμαστε. Και αυτοί που τον επιβάλλουν, δηλαδή οι Δυτικοί, επιδιώκουν (να επιτύχουν) τους δικούς τους εγωιστικούς σκοπούς», είπε σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις