«Χρήσιμες, ουσιαστικές και ειλικρινείς» χαρακτηρίστηκαν οι πρώτες συνομιλίες των Μπλίνκεν – Λαβρόφ στη Γενεύη. Οι ΥΠΕΞ των ΗΠΑ – Ρωσίας, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής 21/1 σε «ουδέτερο έδαφος», με απώτερο σκοπό να βρεθεί διπλωματική λύση στο Ουκρανικό ζήτημα.
Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε σχεδόν ενενήντα λεπτά. Ο κ. Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο για διαπραγμάτευση. Αντιθέτως, δήλωσε πως ο διάλογος με τον κ. Λαβρόφ ήταν μια «ειλικρινής ανταλλαγή ανησυχιών και απόψεων».
Ας μιλήσει η διπλωματία
Αρχικά, τόσο ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, συμφώνησαν από κοινού ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διπλωματικός διάλογος. Εν συνεχεία, ο Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη στάση του Σεργκέι Λαβρόφ «ευθεία, επαγγελματική και μη πολεμική».
Από την πλευρά του, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι πάντα έτοιμος για επαφές με τον Τζο Μπάιντεν». Ωστόσο, ο κ. Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι αυτές θα πρέπει να έχουν τύχει σοβαρής προετοιμασίας.
ΗΠΑ και Ρωσία, επιθυμούν ξεκάθαρα, να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία δια της διπλωματικής οδού. Μάλιστα, το Κρεμλίνο αναφέρει συνεχώς ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία. Όμως, η έντονη στρατιωτική κινητικότητα στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, στην παρούσα φάση, μαρτυρά το αντίθετο.
Μπλίνκεν – Λαβρόφ: Οι «παράλογες» απαιτήσεις της Μόσχας
Το δεύτερο σημείο «κλειδί» της συνάντησης Μπλίνκεν – Λαβρόφ, ήταν οι αξιώσεις της Μόσχας σχετικά με την διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολάς.
Η Ρωσία ζητάει από τη Δύση να μην ενταχθεί η Ουκρανία στην Ατλαντική Συμμαχία. Επιπροσθέτως, ζητάει από χώρες που κάποτε βρισκόντουσαν υπό σοβιετική επιρροή, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία, να αποχωρήσουν από το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ σε αυτό το θέμα έχουν τονίσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν από κανένα μέλος της Συμμαχίας να φύγει. Μάλιστα το εν λόγω αίτημα θεωρείται «παράλογο».
Το μόνο ζήτημα που τίθεται προς συζήτηση είναι η επέκτασή του ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Φινλανδίας.
Παρά το γεγονός ότι το Ελσίνκι έχει διάθεση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, μέχρι στιγμής οι διαπραγματεύσεις είναι στον «πάγο». Ωστόσο, δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει διαφορετική εξέλιξη. Όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες και το επίπεδο των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.
Η πολιτική των «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ ουδέποτε έπαψε να ισχύει και αυτό διευκρίνιστηκε στον διάλογο Μπλίνκεν – Λαβρόφ.
Ομοβροντία κυρώσεων αν υπάρξει εισβολή
Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε στον κ. Λαβρόφ ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία «θα υπάρξει ομοβροντία κυρώσεων».
Ο Άντονι Μπλίνκεν, επανέλαβε ουσιαστικά τα λόγια του προέδρου Μπάιντεν ότι «ο στόχος των ποινών θα είναι η καρδιά της ρωσικής οικονομίας».
Η Ρωσία θα αναμένει γραπτές απαντήσεις
Τέλος, το πιο σημαντικό σημείο «κλειδί» της συνάντησης Μπλίνκεν – Λαβρόφ, είναι το ζήτημα των γραπτών απαντήσεων.
Η Ρωσία θα αναμένει έως την επόμενη εβδομάδα από την Αμερικανική πλευρά να απαντήσει εγγράφως σε σημαντικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Ο Σεργκέι Λαβρόφ διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του ότι «η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ουδέποτε έχει απειλήσει τον Ουκρανικό λαό».
Έως ότου να απαντήσει η Ουάσινγκτον στις ρωσικές αξιώσεις, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, παραδέχθηκαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη το επόμενο διάστημα.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις