Αδιαμφισβήτητα, η Ουκρανική κρίση έχει μετατραπεί σε ένα πολύπλοκο διεθνές ζήτημα. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε και Ρωσία, διαπραγματεύονται σκληρά μεταξύ τους, για το μέλλον ενός κράτους που ζητάει απεγνωσμένα την ευημερία του.
«Κομμάτι» του εν λόγω κράτους, αποτελούν και οι Έλληνες της Ουκρανίας. Σχεδόν 92 χιλιάδες Έλληνες ζουν εκεί. Η πλειονότητά τους κατοικεί γύρω από την περιοχή της Μαριούπολης. Στατιστικά, η Ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί το 0,02% του πληθυσμού της χώρας. Περίπου 77 χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται στο Ντόνεχτσκ, σχεδόν 2.800 στην Κριμαία και πάνω από 4.000 στις περιφέρειες της Οδησσού και της Ζαπορίζια.
Για την ιστορία, το έντονο ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία υπάρχει από την αρχαιότητα.
Η Ουκρανική κρίση λοιπόν, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές ενός μεγάλου αριθμού ομογενών.
«Έπεφταν ρουκέτες στις αυλές μας»
Η πρόεδρος της Κοινότητας των Ελλήνων Μαριούπολης, Νάντια Τσάπνη, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ότι το μέλλον είναι αβέβαιο.
«Και τι να κάνουμε; Να φύγεις; Που να φύγεις; Υπάρχει άλλη λύση; (..) Κουβαλάμε το άγχος και το φόβο και ζούμε. Και η ζωή συνεχίζεται. Έχουμε συνηθίσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Την ώρα που οι σειρήνες του πολέμου ηχούν δυνατά, οι μνήμες των προηγούμενων ετών επανέρχονται. Το ζήσαμε το 2016 όταν έριχναν με άρματα και οι ρουκέτες έπεφταν στην αυλή του σπιτιού μας», δήλωσε η κα. Τσάπνη σε άλλο σημείο της συνέντευξής της.
«Πρέπει να τα καταφέρουνε πρώτα οι πολιτικοί. Να τα βρούνε διπλωματικά. Μη σκοτώσουνε τον κόσμο. Σαν μάνα το λέω. Εμείς χρειαζόμαστε μόνο ειρήνη, ησυχία και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας χωρίς πόλεμο. Να μη ζούμε στα υπόγεια (…)», προσθέτει.
Ουκρανική κρίση: Το χρονικό της ιστορίας
Η Ουκρανία το 2013 εξέφρασε επίσημα την πρόθεσή της να ενταχθεί στο δυτικό μπλοκ.
Ωστόσο, ο τότε πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, με πραξικοπηματικό τρόπο διέκοψε τις διαδικασίες για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αιματηρές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Ο Γιανούκόβιτς εγκατέλειψε την Ουκρανία και την εξουσία. Η Βουλή τον αντικατέστησε με έναν φιλοδυτικό πρόεδρο σε μια προσπάθεια να σώσει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας.
Μέσα στο απόλυτο χάος, οι Ρωσόφωνοι της Κριμαίας ξεκίνησαν με την σειρά τους αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, απαιτώντας την οριστική απομάκρυνση της Δύσης από τη χώρα.
Η Ρωσία εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική αστάθεια εισέβαλε στρατιωτικά στην Ουκρανία. Ύστερα από αρκετό καιρό, έγιναν εκατοντάδες καταγγελίες από πολίτες και αξιωματούχους που αναφέρουν ότι η Μόσχα τροφοδοτούσε με όπλα, ρωσόφιλες κοινότητες και οργανώσεις.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι το Κρεμλίνο στρατολογεί μισθοφόρους στις περιοχές όπου εισέβαλε ακόμη και σήμερα.
Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αιματηρές συγκρούσεις ενώ εκατομμύρια πολίτες ζουν πλέον υπό το φόβο της Ρωσικής απειλής.
Παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εισβάλει εκ νέου στην Ουκρανία, ένας σημαντικός αριθμός ρωσικών στρατευμάτων συγκεντρώνεται συνεχώς στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Ουκρανική κρίση: Δείτε το βίντεο «Αναζητώντας τους Έλληνες της Ουκρανίας»
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις