Δεν είναι άγνωστο ότι το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ είναι η πιο μοναχική δουλειά στον κόσμο. Ο Τζο Μπάιντεν βιώνει την εν λόγω μοναξιά καλύτερα απ’ όλους τους τελευταίους μήνες.
Οι στενοί του συνεργάτες δείχνουν “μουδιασμένοι” να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και η οικονομία ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη των Δημοκρατικών που του προκαλούν συνεχώς “πονοκεφάλους” λόγω ιδεολογικών διαφορών.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει να αντιμετωπίσει κυριολεκτικά ένα άναρχο και τοξικό εσωκομματικό τοπίο. Παρά το γεγονός ότι η διακυβέρνησή του τα έχει πάει καλύτερα σε σχέση με τον προκάτοχό του, τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας της COVID-19 όσο και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η Αμερικανική κοινωνία αποδοκιμάζει την πολιτική του. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι άκρως απογοητευτικές για τον Δημοκρατικό ηγέτη και σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει το ίδιο του το κόμμα.
Οι Δημοκρατικοί δεν επικοινώνησαν σωστά στους πολίτες βασικές αρχές των νομοσχεδίων που ψήφισαν, με αποτέλεσμα ο κόσμος να βρίσκεται σε σύγχυση.
Το μόνο που είδαν όλους αυτούς τους μήνες οι Αμερικανοί πολίτες, ήταν ένα κυβερνών κόμμα να διαπραγματεύεται με τον ίδιο του τον εαυτό και να κονταροχτυπιούνται οι νομοθέτες του.
Όλα τα παραπάνω λοιπόν, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και την έκρηξη του πληθωρισμού, επισκίασαν σημαντικά επιτεύγματα της προεδρίας Μπάιντεν, όπως η υπογραφή του Επενδυτικού Πλάνου για τις Υποδομές αλλά και η εφαρμογή του American Rescue Plan, το οποίο έδωσε οικονομικές ανάσες σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Βλέποντας την αδράνεια των στελεχών του, ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκινήσει διάφορες περιοδείες ανά τη χώρα, προκειμένου να τονίσει στον κόσμο τι ακριβώς έχει ψηφίσει το Κογκρέσο. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται ότι μόνο αυτός μπορεί να βοηθήσει την προεδρία του αφού πολλά στελέχη δείχνουν να “περιμένουν από εκείνον”.
Η έλλειψη πρωτοβουλίας από πλευράς προσώπων “κλειδιά”, όπως της Κάμαλα Χάρις ή του Υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, που ίσως τελικά κρίνει και το μέλλον της θητείας του.
Επιπροσθέτως, η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών συγκρούεται συνεχώς με τους κεντρώους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κόντρα του Μπέρνι Σάντερς με τους Τζο Μάντσιν και Κίρστεν Σινέμα.
Η διαφωνία τους ως προς το τελικό ποσό για το Νομοσχέδιο για τις Υποδομές αλλά και για τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, παραλίγο να τα τινάξουν όλα στον αέρα. Εν τέλει όλες οι πλευρές έκαναν υποχωρήσεις για τις Υποδομές, αλλά όχι και για το κοινωνικό πρόγραμμα. Τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις δίνουν τροφή στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι μέχρι στιγμής ανασυντάσσονται και εκμεταλλεύονται κάθε σφάλμα των πολιτικών τους αντιπάλων.
Ο Τζο Μπάιντεν καλείται να “συμμαζέψει” άμεσα το κόμμα του και να δώσει κατευθύνσεις στα πρωτοκλασάτα στελέχη του. Σε ένα χρόνο θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Ήδη οι πρόσφατες εκλογές κυβερνητών δεν πήγαν καλά. Οι Δημοκρατικοί έχασαν την Βιρτζίνια ύστερα από δώδεκα χρόνια, από τον ακροδεξιό επιχειρηματία Γκλεν Γιάνγκιν ενώ και στο Νιού Χάμσάιρ κέρδισαν οριακά.
Αν δεν κατέβουν οι τόνοι και αν δεν υπάρξει μια κοινή πολιτική γραμμή μεταξύ των νομοθετών, τότε είναι σίγουρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα πάρουν εκείνοι τον έλεγχο του Κογκρέσου και θα μετατρέψουν σε εφιάλτη το υπόλοιπο της θητείας του Αμερικανού ηγέτη.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις