Δεν πέρασε από την Αμερικανική Γερουσία το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα. Ύστερα από τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων και της αριστερής ομάδας των Δημοκρατικών, το σχέδιο νόμου NDAA 2021 θα επιστραφεί πίσω προς τους νομοθέτες για τροποποιήσεις.
Σημειώνεται πως στο εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία Μενέντεζ για την συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ και φέρει τον τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ 2021». Αν και οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν ενστάσεις σε διάφορα ζητήματα, για την συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχουν εκφράσει καμία αντίρρηση.
Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί έχουν τον έλεγχο στην Γερουσία (50 νομοθέτες), χρειαζόντουσαν τουλάχιστον ακόμη 10 για να εγκριθεί το νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα. Ωστόσο το Σώμα ψήφισε με 51 υπέρ και 45 κατά. Έτσι το κυβερνών κόμμα θα χρειαστεί να προβεί σε νέες τροπολογίες και σκληρές διαπραγματεύσεις την Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση.
Για το 2021, το NDAA προβλέπει δαπάνες ύψους 770 δισ. δολαρίων από το Πεντάγωνο. Παρόλα αυτά, η προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών δηλώνει αντίθετη με την δικαιολογία ότι «δεν μπορεί η χώρα να εκταμιεύει τόσο μεγάλα ποσά για την Άμυνα όταν υπάρχουν προκλήσεις όπως η πανδημία και η κλιματική αλλαγή».
Οι Αμερικανοί νομοθέτες υπερηφανεύονται για την εξέλιξη του NDAA σε νόμο από το 1961, δηλώνοντας την υποστήριξή τους για τις ένοπλες δυνάμεις. Επειδή είναι ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια λέγεται ότι αντανακλά την υποστήριξη του Κογκρέσου προς τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ χρησιμοποιείται ως νομοθετικό όχημα για την ψήφιση νομοθεσίας σε ζητήματα από τον ανταγωνισμό με την Κίνα, μέχρι την πολιτική κυβερνοασφάλειας.
Γερουσία: Η θέση των Ρεπουμπλικάνων
Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι καταψήφισαν το NDAA επειδή οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν οριακά τη Γερουσία δεν επέτρεψαν αρκετές ψηφοφορίες σε τροπολογίες. Μεταξύ αυτών και μιας τροπολογίας για την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων για τον ενεργειακό αγωγό Nord Stream 2, έναν αγωγό φυσικού αερίου με την υποστήριξη της Ρωσίας, οι επικριτές του οποίου, υποστηρίζουν ότι θα είναι επιζήμιος για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Ο γερουσιαστής Τζιμ Ίνχοφ υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό μέτρο θα ψηφιστεί τελικά.
«Υποστηρίζω ακόμη αυτό το νομοσχέδιο και ελπίζω ότι θα το ψηφίσουμε σύντομα», δήλωσε ο Ίνχοφ.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ανεξήγητο και εξοργιστικό» κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι ψηφίζουν κατά των ενόπλων δυνάμεων.
«Επειδή μερικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν πέτυχαν όλες τις παραχωρήσεις στις οποίες επέμειναν, σταματούν τη διαδικασία», επεσήμανε ο ίδιος.
Γερουσία: Τι προβλέπει το NDAA για τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ
Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας αλλά και για τη υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1 και ζητείται η επέκταση του και σε άλλους τομείς συνεργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο η Γερουσία εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο European Recapitalization Incentive Program. Υπό αυτό το πρίσμα, το νομοσχέδιο προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 25 εκατομμύριων δολαρίων προς τη χώρα μας για την περίοδο μεταξύ 2022 και 2026.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ζητά της έγκρισης της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.
Τα Επόμενα Βήματα στην Αμυντική Συνεργασία Αθήνας-Ουάσιγκτον
(1) Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της.
(2) Η μορφή συνεργασίας 3 + 1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών υπήρξε ένα επιτυχημένο φόρουμ συνεργασίας σε ενεργειακά θέματα και θα πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του.
(3) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν και να εμβαθύνουν τις προσπάθειές τους για συνεργασία και υποστήριξη του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.
(4) Είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών η Ελλάδα να συνεχίσει τη μετάβαση του στρατιωτικού της εξοπλισμού από οπλικά συστήματα ρωσικής παραγωγής μέσω του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος.
(5) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τον ελληνικό στρατό, ιδίως σε ευκαιρίες συμπαραγωγής με το ελληνικό ναυτικό.
(6) Η ναυτική συνεργασία με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.
(7) Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να υποστηρίξουν την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα για να συμπεριλάβει εκείνα τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Τουρκία ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.
(8) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην Ελλάδα μέσω του διεθνούς προγράμματος στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (IMET).
(9) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να υποστηρίξει κοινές ασκήσεις συνεργασίας για την ασφάλεια στη θάλασσα με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.
(10) Η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (United States Development Finance Corporation) θα πρέπει να υποστηρίξει ιδιωτικές επενδύσεις σε στρατηγικά έργα υποδομής στην Ελλάδα, ώστε να περιλαμβάνει ναυπηγεία και λιμάνια που συμβάλλουν στην ασφάλεια της περιοχής και την ευημερία της Ελλάδας.
(11) Η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με την Ελλάδα θα πρέπει να παραταθεί για μια περίοδο πέντε ετών και να περιλαμβάνει βαθύτερες εταιρικές σχέσεις σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
(12) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να επαναφέρει τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί από το Κογκρέσο για την κατασκευή έργων υποδομής στη ναυτική βάση της Σούδας, τα οποία, όμως, είχαν ανακατευθυνθεί το 2019 στο πρόγραμμα για την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με των ΗΠΑ με το Μεξικό.
(13) Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να ιδρύσει το Κέντρο Ενέργειας Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου, όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019).
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις