Κίνα και Τουρκία θα είναι οι δύο ηχηρές απουσίες από την προσεχή «Σύνοδο για τη Δημοκρατία». Ο Τζο Μπάιντεν έστειλε προσκλήσεις σε 110 χώρες για τη μεγάλη συνδιάσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, αφήνοντας έτσι εκτός έναν Νατοϊκό εταίρο και την κύρια ανταγωνίστρια δύναμη της Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές από την αρχή της θητείας του ότι η ανανέωση της δημοκρατίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο πλανήτη, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προκλήσεων.
Κύρια θέματα της Διεθνούς Συνόδου θα είναι η άμυνα απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα, η καταπολέμηση της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα και η προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να μην προσκαλέσει την Κίνα στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία καθώς το Πεκίνο δεν έχει συμμορφωθεί ως προς το ζήτημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αντιθέτως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσκάλεσε το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, θέλοντας έτσι να δείξει την πλήρη υποστήριξή του προς την κυβέρνηση της Ταϊπέι. Μέχρι στιγμής η Κίνα παρακολουθεί με δυσαρέσκεια τις εξελίξεις, όχι για το γεγονός ότι δεν έλαβε πρόσκληση αλλά γιατί η Ουάσινγκτον επιμένει να υποστηρίζει με κάθε μέσο ένα κράτος που σκοπεύει να ενσωματώσει στην επικράτειά της και με κάθε τρόπο στο άμεσο μέλλον.
Όσον αφορά την Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν αναφερθεί αρκετές φορές και με αυστηρό τόνο προς την Άγκυρα, σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις ελευθερίες των πολιτών. Εκατοντάδες χιλιάδες δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, πολιτικοί αντίπαλοι και επικριτές του Ερντογάν βρίσκονται φυλακισμένοι.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο επιχειρηματίας Οσμάν Καβαλά, για τον οποίο τον περασμένο μήνα παραλίγο να γίνει θερμό διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στην Τουρκία και δέκα κράτη της Δύσης, καθώς ο Ερντογάν απείλησε να απελάσει τους πρεσβευτές που ζήτησαν την αποφυλάκισή του.
Επίσης, από τη στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τους κανόνες του ΝΑΤΟ και να συναναστρέφεται με την ανταγωνίστρια Ρωσία, ο Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιδιώξει να συνεχίσει έναν διάλογο υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα, μέχρι να αλλάξει στρατηγική. Σημειώνεται πως και η Ρωσία θεωρείται από τον Λευκό Οίκο ένα κράτος που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και την έχει κατατάξει στη «μαύρη λίστα» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επιπροσθέτως, η Τουρκία εμπλέκεται στις αιματηρές συγκρούσεις σε Λιβύη, Μέση Ανατολή και Καύκασο. Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη Σύνοδο για τη Λιβύη στο Παρίσι, ο Ερντογάν ήταν ο μόνος ηγέτης που δεν επιθυμούσε ανοικτά την αποχώρηση των μισθοφόρων του από τη χώρα, αδιαφορώντας για τις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων να επαναφέρουν τη δημοκρατία, ύστερα από 10 χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Κύπρος θα παρευρεθούν κανονικά στην Σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Τέλος, η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωσης που δεν έλαβε πρόσκληση στη Σύνοδο για τη Δημοκρατία είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένες με τον Ούγγρο πρωθυπουργό καθώς η κυβέρνησή του είναι η μοναδική σε ολόκληρη την Ε.Ε που δεν σέβεται την ελευθερία έκφρασης των πολιτών.
Πληροφορίες από AXIOS, State Department
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις