«Φρένο» στην ενεργειακή κρίση επιδιώκουν να βάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με πέντε ακόμη σημαντικούς τους εταίρους, καθώς αποφάσισαν να αποδεσμεύσουν συντονισμένα, ένα μέρος των στρατηγικών πετρελαϊκών αποθεμάτων τους.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 23/11 ο Λευκός Οίκος «Η πρώτη οικονομική δύναμη παγκοσμίως, οι ΗΠΑ, θα αποδεσμεύσουν από μέρους τους 50 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, τα οποία θα ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα στις αγορές από τα μέσα με τέλη του Δεκέμβρη».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί τους εταίρους τους, ευελπιστούν ότι με την αύξηση της προσφοράς θα καταφέρουν να πετύχουν την μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο. Σημειώνεται πως η ενεργειακή κρίση ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη. Γι’ αυτό το λόγο, την εν λόγω πολιτική συνυπογράφουν ισχυρές οικονομίες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία και η Νότια Κορέα.
Σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που γίνεται μια τόσο καλά οργανωμένη και συντονισμένη ενέργεια.
Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, η ενεργειακή κρίση έχει μετατραπεί σε ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της διακυβέρνησής του καθώς η ακρίβεια και δη η αύξηση των τιμών των καυσίμων σε όλη τη χώρα, προκαλούν έντονη ανησυχία στους Αμερικανούς πολίτες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαπραγματεύεται σκληρά με τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να αυξήσει την προσφορά της, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί προς το παρών κάποιο αποτέλεσμα.
Λίγη ώρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου, η Ινδία γνωστοποίησε με τη σειρά της ότι θα αποδεσμεύσει 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά της αποθέματα. Η ενεργειακή κρίση στην Ινδία αποτελεί εξίσου ένα μεγάλο πρόβλημα δεδομένου ότι η χώρα έχει χτυπηθεί πολύ άσχημα και από την πανδημία του κορονοϊου.
Η Ινδία, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο χώρα εισαγωγής και κατανάλωσης πετρελαίου, διατυπώνει ανησυχίες για την αύξηση των τιμών του αργού και θέλει ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του υπό τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, να επιταχύνουν την αύξηση της παραγωγής.
«Η Ινδία έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει ανησυχίες για το ότι η προσφορά του πετρελαίου προσαρμόζεται τεχνητά κάτω από τα επίπεδα ζήτησης από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών και σε αρνητικές συνέπειες», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Πηγή: Hellas Journal, CNBC Television
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις