Με επίσημη ανακοίνωσή του το απόγευμα της Τρίτης 16/11, ο Επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τον προβληματισμό των ΗΠΑ για τις νέες συγκρούσεις ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
We are troubled by the reports of fighting between Armenia and Azerbaijan. We call on both sides to engage directly and constructively to resolve all outstanding issues, including border demarcation.
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) November 16, 2021
Ο κ. Μπλίνκεν έκανε έκκληση προς τις δύο πλευρές να δεσμευτούν για την επίλυση όλων των διαφορών τους, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των συνόρων τους.
Σημειώνεται πως λίγη ώρα αργότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας, ύστερα από μεσολάβηση της Μόσχας επετεύχθη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.
Το κοινοβούλιο της Αρμενίας έκανε λόγο για 15 Αρμένιους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία έχασε επίσης τον έλεγχο “δύο στρατιωτικών θέσεων” ενώ 12 στρατιώτες της αιχμαλωτίστηκαν, σύμφωνα με το Γερεβάν, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι αρμένικες δυνάμεις σε απάντηση προκάλεσαν “βαριές απώλειες” στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν.
Επίσης, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, κατήγγειλε μια “επιθετικότητα εναντίον κυρίαρχης αρμενικής επικράτειας” κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας το Μπακού ότι στοχεύει “το κρατικό σύστημα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Αρμενίας”.
Το Γερεβάν είχε ζητήσει νωρίτερα από τη Μόσχα να βοηθήσει στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας έναντι του Αζερμπαϊτζάν και δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή συνοριακή σύγκρουση μεταξύ αζέρικων και αρμενικών δυνάμεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πασινιάν συζήτησαν για την κατάσταση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν σήμερα ανακοίνωσε αργά σήμερα το Κρεμλίνο, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους κάλεσε να σταματήσουν τις δραστηριότητες που προκαλούν κλιμάκωση της κατάστασης μεταξύ των δύο χωρών, σύμφωνα με το Interfax.
Τα τελευταία γεγονότα αντικατοπτρίζουν την επισφαλή ισορροπία που επικρατεί στην πυριτιδαποθήκη του Καυκάσου, σχεδόν ένα χρόνο μετά το τέλος της αιματηρής σύγκρουσης έξι εβδομάδων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Το φθινόπωρο του 2020, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν το πεδίο ενός πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στον οποίο σκοτώθηκαν περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι.
Η σύγκρουση τελείωσε με τη βαριά ήττα της Αρμενίας, την υπογραφή εκεχειρίας, υπό ρωσική διαμεσολάβηση, και την παραχώρηση στο Αζερμπαϊτζάν σημαντικών εδαφών που διεκδικούσε από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Οι σημερινές συγκρούσεις είναι οι πιο σφοδρές από το τέλος του περσινού πολέμου. Ο ΟΗΕ δια του αναπληρωτή του εκπροσώπου του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, κάλεσε “όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση” τονίζοντας την ανάγκη “να αποφευχθεί μια επιστροφή στην περσινή κλιμάκωση των εχθροπραξιών. “Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να ενεργήσουν σύμφωνα με τις τριμερείς διακηρύξεις της 9ης Νοεμβρίου 2020 και της 11ης Ιανουαρίου 2021 και να επιλύσουν τυχόν πιθανές διαφορές ειρηνικά και μέσω διαλόγου”, πρόσθεσε.
Η Γαλλική διπλωματία, ανήσυχη για την “υποτιθέμενη χρήση βαρέων όπλων, η οποία προκάλεσε πολλά θύματα, ιδίως στην αρμενική πλευρά”, από την πλευρά της προέτρεψε σε “τήρηση της εκεχειρίας”, που επιτεύχθηκε μετά την λήξη των περσινών εχθροπραξιών.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μίλησε με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν από τους οποίους ζήτησε “επείγουσα αποκλιμάκωση”.
Το Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για “σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης”, κάνοντας λόγο για “πρόκληση μεγάλου μεγέθους”. Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι Αρμένιοι στρατιώτες εγκατέλειπαν “πανικόβλητοι” τις στρατιωτικές τους θέσεις, τονίζοντας ότι δύο Αζέροι στρατιώτες τραυματίστηκαν στις σημερινές συγκρούσεις.
Αυτές οι συγκρούσεις έρχονται έπειτα από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ αυτών των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με τακτικά περιστατικά βίας και θύματα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών να αναφέρονται.
Η ήττα της Αρμενίας πέρυσι βιώθηκε ως τραύμα από μεγάλο μέρος του πληθυσμού της και συνεχίζει να κλονίζει την πολιτική σκηνή μέχρι σήμερα. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην αρμενική πρωτεύουσα για να απαιτήσουν την παραίτηση του Πασινιάν, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως “προδότης” για την περσινή σύναψης εκεχειρίας με το Μπακού.
Από την πλευρά του, το Αζερμπαϊτζάν μπόρεσε να υπολογίζει, κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, στην υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία του παρείχε ιδιαίτερα μαχητικά drones.
Πληροφορίες από ΚΥΠΕ-ΑΠΕ, Hellas Journal
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις