Για τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας «κλείδωσε» η διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζιπίνγκ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι δύο ηγέτες θα εστιάσουν τις συζητήσεις τους σε κρίσιμα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία της COVID-19.
Ωστόσο, παρά την καλή θέληση των δύο ηγετών για αποκλίμακωση των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, ο πρόεδρος Σι επιμένει στη συνέχιση των πυρηνικών προγραμμάτων και των επικίνδυνων δοκιμών τους, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ουάσινγκτον. Η Αμερικανική πλευρά θεωρεί πλέον πως για να αποφευχθούν μελλοντικές εντάσεις και πραξηγήσεις με το Πεκίνο, θα πρέπει να υπάρχει απευθείας επικοινωνία με τον κινέζο πρόεδρο.
Επιπροσθέτως, οι δύο άνδρες θα μιλήσουν και για το αυτοδικούμενο νησί της Ταϊβάν. Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί πιο πολύ από ποτέ, με την Κίνα να δηλώνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στον Ειρηνικό.
Από την ατζέντα των συζητήσεων δεν θα λείψει και η αγγλόφωνη συμμαχία των AUKUS. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα κληθεί να δώσει διευκρινήσεις στον Κινέζο ομόλογό του για την αυξημένη Αμερικανική παρουσία στον Ινδοειρηνικό αλλά και για την απόφαση της Αυστραλίας να εξοπλιστεί με πυρηνικά υποβρύχια.
Το Πεκίνο έκανε πρόσφατα λόγο για το «Κουτί της Πανδώρας που μόλις άνοιξε» και έχει εκφράσει την ενόχλησή του για τις κινήσεις των AUKUS.
Επίσης, Τζο Μπάιντεν και Σι Τζιπίνγκ σκοπεύουν να μιλήσουν και για θέματα που αφορούν το παγκόσμιο εμπόριο. Ο κινέζος ηγέτης ανέφερε πρόσφατα μέσω επιστολής του στα μέλη της Εθνικής Επιτροπής για τις Σινοαμερικανικές Σχέσεις ότι «σε συμφωνία με τις αξίες του αμοιβαίου σεβασμού, της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη, η Κίνα είναι έτοιμη να εργαστεί με τις ΗΠΑ για να ενισχύσει τις συναλλαγές και τη συνεργασία επί όλων των θεμάτων».
Ο πρόεδρος Σι, είπε επίσης πως θέλει «να απαντήσει από κοινού στα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όπως και τις διεθνείς προκλήσεις, διαχειριζόμενος με τον προσήκοντα τρόπο τις διαφορές, προκειμένου να οδηγήσει τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ στον καλό δρόμο της γερής και σταθερής ανάπτυξης».
Τέλος, στην επιστολή του, ο πρόεδρος της Κίνας εκτιμά πως αυτές οι σχέσεις βρίσκονται σήμερα «σε μια σημαντική καμπή», διαβεβαιώνοντας πως «η συνεργασία είναι η μόνη καλή επιλογή», διότι οι δύο χώρες «μόνο» να «χάσουν έχουν από την αντιπαράθεση».
Η τελευταία φορά που επικοινώνησαν οι δύο ηγέτες ήταν στις 9 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, Μπάιντεν και Τζιπίνγκ συνομίλησαν για μιάμιση ώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες Τετάρτη 10/11, ΗΠΑ και Κίνα αποκάλυψαν το πλαίσιο μιας συμφωνίας στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στη Σκωτία, που στοχεύει να προωθήσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πληροφορίες από Hellas Journal, CNN
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις