Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε από σήμερα στις γαλλοαμερικανικές σχέσεις μετά τη κρίσιμη συνάντηση των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Εμμανουέλ Μακρόν στη Ρώμη.
Ύστερα από σχεδόν ενάμιση μήνα ψυχρών επαφών ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι ΗΠΑ έπραξαν εν τέλει το σωστό. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκατέστησε δημοσίως το πληγωμένο γόητρο της Γαλλίας, παραδεχόμενος ότι οι χειρισμοί της συγκρότησης της αγγλόφωνης συμμαχίας των AUKUS ήταν… «αδέξια».
Κατά την διάρκεια της κρίσιμης συνάντησής τους, ο Αμερικανός ηγέτης τόνισε ότι η Γαλλία αποτελεί ένας «εταίρος τεράστιας αξίας» και πως δεν υπάρχει μέρος του πλανήτη στο οποίο οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί. Η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί αν μπορούν να υπολογίζουν στο εκατό τοις εκατό σε κάποιον εταίρο, αυτός δεν είναι άλλος από τη Γαλλία.
Τα παγκόσμια δεδομένα αλλάζουν δραματικά, και μαζί τους τα συμφέροντα πολλών κρατών. Ο κινεζικός «δράκος» έχει καταφέρει να διεισδύσει σε όλες τις ισχυρές οικονομίες και με ένα νεύμα μπορεί να εκβιάσει τη Δύση. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να υπολογίζουν σε εύθραυστες και πλήρως εξαρτώμενες οικονομίες. Επιπλέον, η ραγδαία στρατιωτική άνοδος της Κίνας τρομάζει τις υπόλοιπες υπερδυνάμεις καθώς πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα μοντέλο ΕΣΣΔ, αλλά για ένα αρκετά πιο πολύπλοκο σύστημα που είναι όλο εκπλήξεις.
Οι ΗΠΑ είναι εξουθενωμένες μετά την ταραχώδη τετρατετία Τραμπ και σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να σπαταλήσουν άλλη ενέργεια σε μέτωπα που μπορούν να ελεγχθούν από συμμαχικές περιφερειακές δυνάμεις. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι ο Μακρόν σκοπεύει να παίξει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και φυσικά στην Αφρική.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει πολλά στο «πιάτο» του, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι έχει και πολλά εσωτερικά προβλήματα.
Γι’ αυτό το λόγο, ο πλανητάρχης σκοπεύει να στηρίξει από εδώ και στο εξής με όλη του την δύναμη τον Γάλλο ηγέτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στάση του στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Παρά το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον δεν θέλει ούτε να ακούει για αυτή τη κουβέντα καθώς πλήττονται τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, τώρα η κατάσταση είναι πιο «συζητήσιμη».
Επιπροσθέτως, στο θέμα της τρομοκρατίας, η Γαλλία μπορεί να ανταπεξέλθει πιο ώριμα. Ο Μπάιντεν το γνωρίζει αυτό και υπολογίζει αρκετά στο Παρίσι. Κάτι δηλαδή που δεν μπορεί να κάνει με την υπόλοιπη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας.
Σχετικά με το «μέτωπο» του Ιράν, το οποίο αποτελεί εξίσου ένας πονοκέφαλος για τον Μπάιντεν, η Γαλλία μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να επαναφέρει την Τεχεράνη στο τραπέζι του διαλόγου για τα πυρηνικά.
Τέλος, η Γαλλία του Μακρόν είναι η μόνη Ευρωπαϊκή δύναμη που μπορεί να παρέχει άμεση στήριξη στους Νατοϊκούς της συμμάχους στην Ανατολική Μεσόγειο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ελλάδα.
Για τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής, η αλληλοϋποστήριξη είναι αυτονόητη.
Συνοψίζοντας, η αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ-Γαλλίας μόνο οφέλη θα προσφέρει στον Τζο Μπάιντεν. Οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι πολλές και οι ευκαιρίες λίγες. Η Γαλλία είναι το «κλειδί» για όλες τις πόρτες καθώς βρίσκεται σε έναν εξαιρετικό «αστερισμό» στην εξωτερική της πολιτική. Η συμμαχία μαζί της μπορεί να αποδώσει καλύτερα και από εκείνη των AUKUS.
*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι ο εκδότης της americanherald.gr
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις