Με την «κλεψύδρα» να αδειάζει για την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, οι δυνάμεις της Δύσης και της Ανατολής, αναμένεται να συνεδριάσουν στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου, προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι η Τρίπολη είναι έτοιμη να διεξάγει τις προγραμματισμένες της εκλογές, τον προσεχή Δεκέμβρη.
Η σύγκληση της Διεθνούς Συνόδου αποτελεί μια πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν, γεγονός που θα πρέπει να ικανοποιεί ιδιαίτερα την Ελλάδα, η οποία θα είναι παρούσα εκείνη την ημέρα. Δεδομένου ότι το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ και οι μισθοφόροι του Ερντογάν βρίσκονται ακόμη επί Λιβυκού εδάφους, ο Γάλλος πρόεδρος θα υποστηρίξει τα Ελληνικά συμφέροντα, τα οποία είναι παράλληλα και Ευρωπαϊκά.
Η σύγχυση που συνεχίζει να προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος στη Λιβύη, δεν αρέσει στην συντριπτική πλειοψηφία της Δύσης. Οι «Μαραθώνιες» προσπάθειες να επανέλθει η ειρήνη στη χώρα ύστερα από μια δεκαετία εμφυλιακών συγκρούσεων, εμποδίζονται από τις βλέψεις του «σουλτάνου».
Στην εν λόγω Σύνοδο, ο Μακρόν θα ζητήσει την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως έκαναν πρόσφατα και οι ΗΠΑ, δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ηγηθεί όχι μόνο της διαδικασίας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής πολιτικής, σε μια περίοδο που η Γερμανία ασχολείται με τις εσωτερικές της πολιτικές καταστάσεις.
Ουσιαστικά η μοίρα θα τιμωρήσει τον Ερντογάν, τόσο για τις παράνομες και προκλητικές του ενέργειες, όσο και για το γεγονός ότι έπεισε την Άνγκελα Μέρκελ να μην προσκληθεί η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου, πριν από δύο χρόνια.
Τώρα, είναι σίγουρο πως η Τουρκία αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολες έως πρωτόγνωρες καταστάσεις στο Παρίσι.
Αυτό όμως που θα πρέπει να τονίσουμε είναι το εξής: Στη Σύνοδο για τη Λιβύη, το παρών θα δώσει επίσης και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Αν και θεωρητικά πρόκειται για μια προσωπικότητα «γρίφο», η Ελλάδα μπορεί να περιμένει θετικά μηνύματα από εκείνη.
Η Χάρις φημίζεται για τους αγώνες της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εναντιώνεται φανατικά σε καταπιεστικούς ηγέτες. Μπορεί να μην είναι αρκετά «ψημένη» στην πολιτική και δη στη διεθνή σκηνή, ωστόσο τα πρόσφατα ταξίδια της στον Ινδοειρηνικό και τη Λατινική Αμερική, άφησαν θετικό αποτύπωμα, γεγονός που αύξησε την δημοφιλία της σε ποσοστά που ξεπερνούν μέχρι και αυτά του προέδρου Μπάιντεν.
Αν αναλογιστούμε ότι ο Λευκός Οίκος έχει σκληρή γραμμή προς την Τουρκία και επιδιώκει την επαναφορά της ευημερίας στην Λιβύη, τότε η Κάμαλα Χάρις απλώς θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή. Η γειτονική χώρα δεν έχει να περιμένει τίποτα από εκείνη, εν αντιθέσει με την Ελλάδα που θα κερδίσει ακόμη μια συμμαχική φωνή.
Ο ρόλος των Εμμανουέλ Μακρόν και της Κάμαλα Χάρις στη προσεχή Σύνοδο για τη Λιβύη θα είναι εξαιρετικά κρίσιμος. Από τη στιγμή που κύριος στόχος είναι ειρήνη και η προώθηση της Δημοκρατίας, η εν λόγω διαδικασία μπορεί να αποτελέσει την «ταφόπλακα» στα σχέδια Ερντογάν και να ενδυναμώσει τις θέσεις της Ελλάδας για την ακύρωση του παράνομου μνημονίου.
*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι ο εκδότης του americanherald.gr
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις