Με αφορμή την υποψηφιότητα του Γιώργου Α. Παπανδρέου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και την φιλοδοξία του πρώην πρωθυπουργού να επανέλθει και με την…«βούλα» στην ενεργό πολιτική, το American Herald θυμάται τις καλύτερες στιγμές του τέως Έλληνα ηγέτη με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ταξίδεψε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός της Ελλάδας στις 9 Μαρτίου 2010. Μπαράκ Ομπάμα και Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκαν με θέρμη τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός ότι οι προηγούμενες επισκέψεις των Ελλήνων ηγετών στον Λευκό Οίκο είχαν «άρωμα» ελληνοτουρκικών συζητήσεων, εκείνη την περίοδο τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Το καυτό θέμα της ατζέντας ήταν το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και οι συνέπειές της στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τις τραγικές πολιτικές του παρελθόντος.
Με το πέρας των συναντήσεων, ο Τζο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, είχε αναφερθεί με εγκωμιαστικά σχόλια για τον κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως υπήρχε προοπτική για την Ελλάδα να επανέλθει γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς.
Επιπλέον, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκφράσει την απόλυτη στήριξή του προς τη χώρα μας, διαβεβαιώνοντας τον Γιώργο Παπανδρέου ότι η Ουάσινγκτον θα βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα, τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όσο και για τα ζητήματα που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βρισκόταν με την «πλάτη στον τοίχο» από τους Ευρωπαίους εταίρους της, με εξαίρεση τη Γαλλία, η Δημοκρατική προεδρία είχε ήδη ξεκινήσει μια προσπάθεια σύσφιξης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, και καταλυτικό ρόλο σε αυτό το restart είχε ο Γιώργος Πανανδρέου.
Οι δύο άνδρες συνέχισαν να έχουν επικοινωνία τα επόμενα χρόνια, ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες που βασίζονται στην υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το 2017 ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είχε την ευκαιρία να συναντηθεί εκ νέου με τον Τζο Μπάιντεν, στα πλαίσια του Διεθνούς Οικονομικού & Επενδυτικού Συνεδρίου που διεξήχθη στις ΗΠΑ.
Τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου για την επικράτηση Μπάιντεν
Τον Νοέμβριο του 2020, ο κ. Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους πολιτικούς της Ελλάδας που χαιρέτισαν την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού κόμματος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τόνισε ότι «τώρα είναι μια νέα ευκαιρία για να ξαναχτίσουμε και να ξανασκεφτούμε το πολυμερές σύστημα έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τη δική της πρωτοβουλία και όχι μόνο να περιμένει από τις ΗΠΑ».
Για τη θέση του Τζο Μπάιντεν προς την Τουρκία, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «ο Μπάιντεν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες καλές σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αλλά νομίζω ότι αυτό που θα αλλάξει είναι η δέσμευση για μια κανονικότητα στις διεθνείς σχέσεις.
»Αυτό σημαίνει σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σεβασμό της καλής γειτονίας, οικοδόμηση λύσεων με ειρηνικά μέσα και όχι μέσω της βίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό μήνυμα προς την Τουρκία και προς τον Πρόεδρο Ερντογάν.
»Θα είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να δώσει μια νέα ώθηση σε μια ειρηνευτική διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή, επωφελή για όλους μας».
Για την πανδημία του κορονοϊού και την πρόταση Μπάιντεν για τις πατέντες των εμβολίων
O πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, χαιρέτησε ως ιδιαίτερα θετική τη πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ για την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας σε ό,τι αφορά τα εμβόλια για την Covid -19.
Σε δήλωσή του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων πώς αν η πρόταση αυτή βρει ευρύτερη αποδοχή και μπορέσει να υλοποιηθεί, θα βοηθήσει καθοριστικά τις πιο φτωχές και υπό ανάπτυξη χώρες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια.
Ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως ο κορονοϊός παραμένει μια τεράστια απειλή για τον παγκόσμιο πληθυσμό, καλώντας τη διεθνή κοινότητα:
Να συντονιστεί με την πρωτοβουλία COVAX του ΠΟΥ, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω εξάπλωση της Covid -19 και άλλων παρόμοιων ζωονόσων. Η πρόσφατη και συνεχιζόμενη εμπειρία της πανδημίας Covid -19 θα έπρεπε να αποτελέσει μια ευκαιρία ώστε η διεθνής κοινότητα να προσπαθήσει να εμβαθύνει τη συνεργασία της σε ό,τι αφορά στην έρευνα γύρω από την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση του ιού καθώς και σε ό,τι αφορά στην ενδυνάμωση των παγκόσμιων δημοσίων συστημάτων και πολιτικών υγείας.
Να υποστηρίξει την πρωτοβουλία COVAX με τους αναγκαίους πόρους ή τον απαραίτητο αριθμό εμβολίων, ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί ολόκληρος ο παγκόσμιος πληθυσμός.
Να υπάρξει πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων ώστε να μπορούν να παραχθούν και να διανεμηθούν ευρέως.
«Η υποστήριξη της κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid -19 είναι μια κίνηση στη σωστή κατεύθυνση που ενδεχομένως θα ανοίξει το δρόμο για την διασφάλιση ίσης προστασίας σε όλους, ανεξάρτητα από εισόδημα, κοινωνική θέση ή εθνότητα» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις