Πέθανε σε ηλικία 84 ετών από κορονοϊό, ο πρώην Υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ και τέως Α/ΓΕΕΘΑ, Κόλιν Λούθερ Πάουελ.
Ο Πάουελ καταγόταν από μια οικογένεια Τζαμαϊκανών μεταναστών και ήταν ο πρώτος αφροαμερικάνος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών που υπηρέτησε και στα δύο εν λόγω αξιώματα. Στα πρώτα του χρόνια στο στράτευμα, διατέλεσε σύμβουλος των Αμερικανικών Ε.Δ στο Βιετνάμ, στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Σε συνέντευξή του στο C-SPAN το 1995 είπε «Βρέθηκα στην Νοτιοανατολική Ασία για να τη σώσουμε από τον κομμουνισμό. Με τα χρόνια όμως είχα αρχίσει να χάνω την αισιοδοξία μου για την αποστολή μας εκεί».
Το 1979 έγινε Ταξίαρχος των Αμερικανικού Στρατού ενώ το 1987 ήταν Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ρόναλντ Ρίγκαν. Το 1989, ο Τζορζ Μπους ο πρεσβύτερος τoν ανακήρυξε αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η δημοφιλία του Πάουελ ήταν εξαιρετικά υψηλή σε ποστοστό που άγγιζε μέχρι και το 71% καθώς το όνομά του είχε συνδεθεί με την στρατιωτική επιτυχία στον πόλεμο του Κόλπου, με την συντριβή των Ιρακινών δυνάμεων του Σαντάμ Χουσεϊν.
Επίσης, η θητεία του Κόλιν Πάουελ στη διοίκηση του πρεσβύτερου Μπους, σηματοδοτήθηκε από τη συμμετοχή του σε μερικές από τις πιο αξιόλογες αμερικανικές στρατιωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της επιχείρησης του Παναμά του 1989 και της επέμβασης των ΗΠΑ στη Σομαλία.
Παρόλα αυτά, η φήμη του στιγματίστηκε για πάντα, όταν ως πρώτος υπουργός Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους, παρουσίασε ψευδείς πληροφορίες στον ΟΗΕ προκειμένου να υπερασπιστεί τον πόλεμο στο Ιράκ, τον οποίο αργότερα θα αποκαλέσει «κηλίδα» στην σταδιοδρομία του.
Τον Φεβρουάριο του 2003, ο Πάουελ πραγματοποίησε μια ομιλία ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών στην οποία παρουσίασε στοιχεία τα οποία σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών απέδειξαν ότι το Ιράκ είχε παραπλανήσει τους επιθεωρητές και έκρυβε όπλα μαζικής καταστροφής.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία», προειδοποίησε ο Πάουελ , «ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει βιολογικά όπλα και την ικανότητα να παράγει γρήγορα περισσότερα, πολλά περισσότερα». Ωστόσο, οι επιθεωρητές αργότερα δεν βρήκαν τέτοια όπλα στο Ιράκ και δύο χρόνια μετά την ομιλία του Πάουελ στον ΟΗΕ, κυβερνητική έκθεση ανέφερε ότι η κοινότητα των πληροφοριών έκανε «λάθος» στις εκτιμήσεις της για τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ πριν από την εισβολή των ΗΠΑ.
Παραιτήθηκε του αξιώματός του 2005. «Το μετανιώνω τώρα γιατί οι πληροφορίες ήταν λάθος – φυσικά το κάνω», είπε στον Larry King το CNN το 2010. «Αλλά πάντα θα με βλέπουν ως αυτόν που έκανε την υπόθεση στη διεθνή κοινότητα».
Το 2008, πλήρως απογοητευμένος από την ακραία συντηρητική ρητορική των Ρεπουμπλικάνων, ο Πάουελ συντάχθηκε με το πλευρό των Δημοκρατικών, χρησιμοποιώντας το δικό του πολιτικό κεφάλαιο στην νίκη του Μπαράκ Ομπάμα και την είσοδό του πρώτου αφροαμερικανού στον Λευκό Οίκο. Το 2016 ακολούθησε την ίδια τακτική, υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον.
Την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ την χαρακτήρισε «εθνική ντροπή και διεθνή παρωδία».
Αποκήρυξε εκ νέου τον Τραμπ το 2020 κατά τη διάρκεια της δεύτερης προεκλογικής εκστρατείας , ανακοινώνοντας την υποστήριξή του στον Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Μάλιστα, όταν ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ υποκίνησε τη θανατηφόρα εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις αρχές Ιανουαρίου 2021, ο Πάουελ είπε στο CNN ότι δεν θεωρούσε πλέον τον εαυτό του Ρεπουμπλικανό.
Πηγή: NPR Politics, Hellas Journal
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις