Ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο ανοίγει στις ελληνογαλλικές σχέσεις και στους δεσμούς της χώρας μας με τους Νατοϊκούς της συμμάχους. Η συμφωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν την Τρίτη 28/9 στο Μέγαρο των Ηλυσίων, προβλέπει την παραλαβή 3+1 υπερσύχρονων φρεγατών Belharra, γεγονός που ικανοποιεί πλήρως τα «θέλω» των αξιωματικών του Ελληνικού Π.Ν, φέρνοντας παράλληλα μπόλικη γκρίνια στην γειτονική Τουρκία.
Η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τα πολεμικά πλοία σε χρόνο ρεκόρ καθώς το 2025 η πρώτη digital φρεγάτα θα βρεθεί επί ελληνικών υδάτων. Η διαδικασία παραλαβής θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2026.
Η εν λόγω συμφωνία αναβαθμίζει πλήρως τη θέση και την ισχύ της Ελλάδας εντός του ΝΑΤΟ και την καθιστά στρατιωτικό εταίρο ζωτικής σημασίας. Μάλιστα, το διμερές deal έχει και Ευρωπαϊκό ενδιαφέρον διότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην μελλοντική ασφάλεια και αστυνόμευση της Ανατολικής Μεσογείου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ζήτημα των 3 κορβετών GoWind με option αγοράς ακόμη μίας.
Οι Belharra παρέχουν τη δυνατότητα για πλήρη εξοπλισμό της αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου καθώς και την άνεση να καταρρίπτουν ενάεριους στόχους από εξαιρετικά μακρινές αποστάσεις.
Επιπλέον, οι Belharra υπάγονται στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζονται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire το οποίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30. Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.
Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.
Ενήμερη η Ουάσινγκτον για τη συμφωνία – Δεν τίθεται κανένα πρόβλημα
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Ουάσινγκτον γνώριζε εδώ και αρκετό καιρό ότι η Ελληνική πλευρά είχε καταλήξει στις Belharra έναντι των επίσης υπερσύγχρονων Αμερικανικών MMSC HF2 της Lockheed Martin.
Μάλιστα, μετά την «κρίση των υποβρυχίων» και την σύσταση της AUKUS, ο πρόεδρος Μπάιντεν με δική του πρωτοβουλία εστίασε στην αποκατάσταση των σχέσεων με το Παρίσι. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν τελικά υπήρξε κάποια συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γαλλία σχετικά με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος επιθυμεί την στρατιωτική ενίσχυση της Ελλάδας, της Ε.Ε και φυσικά τους ισχυρούς δεσμούς με την γαλλική ηγεσία.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το deal από τη στιγμή που πρόκειται για την σημαντικότατη ενίσχυση ενός αξιόπιστου Νατοϊκού συμμάχου στην «θερμή» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τις ΗΠΑ είναι ο στρατηγικός διάλογος με την Αθήνα και η προώθηση της πενταετούς αμυντικής συμφωνίας MDCA. Την Δευτέρα 27/9 οΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ και συζήτησαν για την MDCA, τον στρατηγικό διάλογο και την επικείμενη επίσκεψη του πρώτου στην Ουάσιγκτον στις 14 Οκτωβρίου. Ουσιαστικά οι διαπραγματεύσεις για την MDCA συνεχιστούν έως την τελευταία στιγμή.
Η Αμερική από την πλευρά της ασκεί έντονες πιέσεις για τη μετατροπή της MDCA σε πενταετούς ανανέωσης, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, γεγονός το οποίο θα αποδεσμεύσει πόρους για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται και από τις ελληνικές Eνοπλες Δυνάμεις. Λόγω των σκληρών διαπραγματεύσεων που βρίσκονται εν εξελίξει, δεν αποκλείεται ακόμη και μια μονοετής ανανέωση, ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο της πενταετίας υπό πιο ήρεμες συνθήκες. Ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές.
Βέβαια, παρά τις διαρκείς αιτιολογήσεις από πλευράς Ελλάδας όσον αφορά τη χρησιμότητα που θα είχε η Σκύρος για τη στάθμευση δυνάμεων των ΗΠΑ, το αμερικανικό Πεντάγωνο εμφανίζεται αντίθετο για τη μη επέκταση της παρουσίας στον νησιωτικό χώρο. Γι’ αυτό τον λόγο και οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον εστιάζονται στη μορφή που θα έχει η αμερικανική πολιτική στήριξη, πιθανότατα σε μια επιστολή που θα συνοδεύει την πενταετή MDCA και θα είναι ελαφρώς πιο προωθημένη από εκείνη του Μάικ Πομπέο το 2020.
Υπενθυμίζεται πως στην επιστολή του ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ανέφερε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια οπτική για την Ανατολική Μεσόγειο ως «ειρηνικής και ευημερούσας περιοχής, που διέπεται από συνεργασία και σεβασμό του διεθνούς δικαίου», ενώ ζητούσε από την Τουρκία «να σταματήσει τις προσχεδιασμένες προκλήσεις και να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα».
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις