Με την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις πέρασαν σε άλλο επίπεδο, το οποίο διαφέρει εντελώς με την πολιτική των προκατόχων του Δημοκρατικού ηγέτη.
Άλλο Τραμπ, άλλο Μπάιντεν…
Πρώτα απ’ όλα ο Μπάιντεν έδειξε με το «καλημέρα» στον Ερντογάν ότι δεν είναι ίδιος με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ του έδωσε να καταλάβει ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί το μπούλινγκ της Άγκυρας στις περιπτώσεις που η Ουάσινγκτον δεν της κάνει τα θελήματά της, και προ πάντων του ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι ποτέ «φίλοι».
Η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν είχε άμεση πρόσβαση στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Τραμπ. Ας μη ξεχνάμε την «διπλωματία των γαμπρών» αλλά και τα επιχειρηματικά συμφέροντα του τέως προέδρου των ΗΠΑ στη γειτονική χώρα. Μάλιστα οι δεσμοί τους ήταν τόσο στενοί που όταν το Κογκρέσο ψήφισε την εφαρμογή των κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας μέσω του νόμου CAATSA, για την αγορά των S-400, εκείνος φρόντισε να φρενάρει την διαδικασία όσο μπορούσε.
Φυσικά όλα τα παραπάνω ανήκουν στο παρελθόν. Ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει πλέον τον Λευκό Οίκο με τα «κιάλια». Δύο φορές έχουν μιλήσει όλες και όλες στο τηλέφωνο και η μια μάλιστα δεν ήταν για καλό. Ο Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει την περασμένη άνοιξη τον Ερντογάν απλώς για να τον ενημερώσει ότι θα αναγνωρίσει την Αρμένικη Γενοκτονία, προκαλώντας του ψυχρολουσία.
Δεν έπιασε η κοροϊδία του σουλτάνου
Στο τετ-α-τετ που είχαν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα μέσα Ιουνίου, ο Αμερικανός ηγέτης δεν έδειξε να ενθουσιάζεται ιδιαίτερα με τους «ευγενικούς τρόπους» του σουλτάνου. Ο Μπάιντεν τον γνωρίζει πολύ καλά από τα παλιά, όταν ήταν αντιπρόεδρος στο πλευρό του Ομπάμα. Ο Ερντογάν φόρεσε τη «μάσκα» του καλού εταίρου με απώτερο σκοπό να τον ξεγελάσει. Τελικά η μπλόφα όχι μόνο δεν πέτυχε αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο Ερντογάν έσκαβε τον λάκκο των συζητήσεων αφού είχε ήδη κλείσει την παραγγελία για την δεύτερη παραλαβή των ρωσικών S-400.
Κατά την διάρκεια των συνομιλιών τους, ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημέρωσε «ξερά» τον Ερντογάν ότι οι κυρώσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται όσο το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας παραμένει επί τουρκικού εδάφους ενώ τον προειδοποίησε αυστηρά ότι αν δεν αλλάξει στάση σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι σχέσεις τους θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο ναδίρ.
Κερδίζει έδαφος η Αθήνα – Αγνοούν την Άγκυρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η κινητικότητα των Αμερικανών αξιωματούχων και νομοθετών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα έντονη. Ωστόσο κανείς τους δεν υπολογίζει την Τουρκία. Μάλιστα, η μόνη περίπτωση στην οποία βρέθηκε Αμερικανός στη γείτονα χώρα ήταν όταν η Αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, κα. Γουέντι Σέρμαν ταξίδεψε στην Άγκυρα προκειμένου να επαναλάβει τις θέσεις του προέδρου Μπάιντεν. Η κα. Σέρμαν δεν φημίζεται για τα φιλοτουρκικά της αισθήματα και όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, ήταν απολύτως ψυχρή απέναντι στους τούρκους αξιωματούχους.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τη χώρα μας. Τόσο η επίσκεψη του Επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ όσο και των Δημοκρατικών συναδέλφων του Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ, ενδυνάμωσαν περεταίρω τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι θα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες σε Ελλάδα και Κύπρο.
Δεδομένου ότι το Κογκρέσο εργάζεται για την στρατιωτική αναβάθμιση Αθήνας-Ουάσινγτον και παράλληλα αφήνει εκτός την Άγκυρα, όπως έγινε με το πρόγραμμα των ήδη αγορασμένων F-35, o Ερντογάν έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται.
Το παραδέχθηκε εξάλλου πριν από μερικές ώρες σε συνέντευξή του στο CBS News. «Μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν ανέτρεψε τα δεδομένα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Το βασικό ερώτημα όμως είναι, ως πότε θα είναι στον «πάγο» ο Ερντογάν;
Δεν θα πρέπει ποτέ να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές Νατοϊκές δυνάμεις, σφυρηλατημένη στα πολεμικά μέτωπα, με ισχυρή επιρροή στον ισλαμικό κόσμο και φυσικά με σημαντική γεωγραφική θέση. Πρόκειται για έναν εταίρο της Δύσης με 13 κράτη – «δορυφόρους»ο οποίος μάλιστα χαίρει της εύνοιας της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία πλέον έχει σημαντικό ρόλο στην νεοσύστατη AUKUS.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις