Σε τηλεφωνική επικοινωνία ήρθαν την Τετάρτη 22/9 Τζο Μπάιντεν και Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Αμερικανός ηγέτης είχε ζητήσει να έρθει σε επαφή με τον Γάλλο ομόλογό του μετά την διπλωματική κρίση που ξέσπασε ανάμεσα σε Ουάσινγκτον, Παρίσι και Καμπέρα, με αιτία την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει τις συμβάσεις για την παραγγελία των γαλλικών υποβρυχίων.
Έξι ημέρες μετά την λεγόμενη «κρίση των υποβρυχίων», οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να βρουν κοινό έδαφος κατά την διάρκεια της πολυαναμενόμενης συνομιλίας τους. Πρόκειται για το σοβαρότερο διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία από το 2003, όταν τότε το Παρίσι αρνήθηκε να πάρει μέρος στον πόλεμο του Ιράκ.
Μπάιντεν και Μακρόν συμφώνησαν σε πρώτη φάση ότι «οι ανοικτές επαφές μεταξύ συμμάχων θα επέτρεπαν να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση». Επιπλέον, ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ «ενημέρωσε για την αδιάλειπτη δέσμευσή του σε αυτό το ζήτημα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή τους ανακοίνωση.
Παρόλα αυτά, ο Γάλλος ηγέτης φαίνεται πως μέχρι πρότινος κατηγορούσε τον Τζο Μπάιντεν στους υπόλοιπους εταίρους του, λέγοντας πως δεν διαφέρει και πολύ με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν στα τέλη Οκτωβρίου επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συμμετάσχει στη Σύνοδο του G20 στη Ρώμη στις 30-31 Οκτωβρίου καθώς και στην Σύνοδο COP-26 στη Γλασκώβη, στις αρχές του Νοέμβρη. Έως τότε, Ουάσινγκτον και Παρίσι θα αρχίσουν «μια διαδικασία εκτενών διαβουλεύσεων με στόχο να τεθούν σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις που θα εγγυηθούν την εμπιστοσύνη».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση του Εμμανουέλ Μακρόν, ο έμπειρος Γάλλος Πρέσβης Φιλίπ Ετιέν θα επιστρέψει στα καθήκοντά του στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι με το ξέσπασμα της «κρίσης των υποβρυχίων», η οργισμένη Γαλλία ανακάλεσε τους διπλωμάτες της σε Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τα μηνύματα είναι καλά» αφού αναγνωρίζουν ότι θα έπρεπε «να επικοινωνούν καλύτερα» σχολίασε ο Μπέντζαμιν Χαντάντ, ο διευθυντής του Atlantic Council στην Ευρώπη. «Οι Αμερικανοί κατάλαβαν ότι το σοκ του Παρισιού δεν προήλθε τόσο από το εμπορικό θέμα όσο από τη διάρρηξη της εμπιστοσύνης», πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι «με μια συζήτηση δεν ξεπερνιούνται όλα τα προβλήματα από τη μια μέρα στην άλλη».
Ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε έναν πιο διαλλακτικό τόνο, κρίνοντας «απαραίτητο η ευρωπαϊκή άμυνα να είναι πιο ισχυρή» ώστε να συμβάλει στη διατλαντική ασφάλεια και να συμπληρώνει «τον ρόλο του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των δύο ηγετών.
Η εν λόγω κρίση άνοιξε στην Ευρώπη μια συζήτηση σχετική με τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αυτονομία όσον αφορά την άμυνα της Ευρώπης. Όπως ορισμένες χώρες, οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη, εξέφρασαν επιφυλάξεις. Για παράδειγμα, η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν είπε ότι δεν καταλαβαίνει «καθόλου» την κριτική σε βάρος της Ουάσινγκτον και υπερασπίστηκε τον «πολύ πιστό» Τζο Μπάιντεν.
Στη Γαλλία, πολλοί υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας, από τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν μέχρι τη Μαρίν Λεπέν, ζήτησαν να αναθεωρηθούν οι σχέσεις της Γαλλίας με το ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις