Παγκόσμιο «πολιτικό σεισμό» προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, η ίδρυση της νέας στρατηγικής συμμαχίας η οποία φέρει το όνομα «AUKUS» και βασίζεται στα αρχικά των τριών κρατών.
Ύστερα από τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε με τους Σκοτ Μόρισον και Μπόρις Τζόνσον, ο πρόεδρος Μπάιντεν, με το πέρας της σύσκεψης, αποκάλυψε ότι σκοπός της νεοσύστατης ομάδας -η οποία στηρίζεται σε βαθιές συγγενικές και ιστορικές ρίζες- είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ζητήματα όπως η κυβερνοασφάλεια, η τεχνητή νοημοσύνη και τα υποβρύχια συστήματα άμυνας.
Όπως αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση οι ηγέτες, η συμμαχία αναμένεται να προασπίσει τα κοινά συμφέροντα των τριών χωρών.
Η αντίδραση της Κίνας
Ωστόσο, η σύσταση της AUKUS έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στο Πεκίνο, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι η Ουάσινγκτον επιχειρεί να θωρακίσει την παρουσία της στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Μάλιστα, κινέζοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για «ψυχροπολεμική νοοτροπία και ιδεολογική προκατάληψη».
Ερωτηθείς να σχολιάσει, ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, Λιου Πενγκού, είπε ότι οι χώρες «δεν πρέπει να οικοδομούν μπλοκ αποκλεισμού που στοχεύουν ή βλάπτουν τα συμφέροντα τρίτων. Συγκεκριμένα, πρέπει να αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κόντρα Καμπέρας-Πεκίνου
Υπενθυμίζεται ότι με το ξέσπασμα της πανδημίας της COVID-19, την άνοιξη του 2020, ο Σκοτ Μόρισον τάχθηκε υπέρ των ερευνών για την προέλευση του ιού, γεγονός που δημιούργησε τριγμούς μεταξύ Καμπέρας και Πεκίνου.
Η Κινεζική πλευρά άσκησε ασφυκτικές πιέσεις όσον αφορά το εμπόριο, βάζοντας μάλιστα δασμούς σε Αυστραλιανά προϊόντα όπως το κριθάρι και το κρασί.
Τον περασμένο Μάρτιο η Αυστραλία απείλησε την Κίνα ότι θα προσφύγει στον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) κάνοντας λόγο για «αδικαιολόγητη» συμπεριφορά.
Ο αρμόδιος Αυστραλός Νταν Τέχαν, ανέφερε ότι με αυτούς τους δασμούς καθίσταται «βασικά αδύνατο» το αυστραλιανό κρασί να είναι ανταγωνιστικό στην κινεζική αγορά.
«Αυτή η απόφαση που ελήφθη από την κινεζική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά απογοητευτική και εντελώς αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Τέχαν από τη Μελβούρνη. «Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα, και αυτά τα επόμενα βήματα θα περιλαμβάνουν την εξέταση αυτού του θέματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου».
Οι εξαγωγές οίνου προς την Κίνα σημείωσαν ρεκόρ 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της αυστραλιανής κυβέρνησης, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη αγορά του προϊόντος.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η Αυστραλία ζήτησε από τον ΠΟΕ να διεξαγάγει έρευνα για τους κινεζικούς δασμούς .
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τη θανατηφόρα καταστολή των κινητοποιήσεων στην πλατεία Τιενανμέν του 1989.
Ικανοποίηση Τζόνσον
«Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ θα συνδεθούν ακόμη στενότερα, γεγονός που αντικατοπτρίζει το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος με αυτή τη συμφωνία καταγράφει μια διπλωματική επιτυχία στη στρατηγική του για αποφυγή διεθνούς απομόνωσης της Βρετανίας μετά το Brexit.
«Ψυχρολουσία» για Ε.Ε και Γαλλία
Με την ανακοίνωση της σύστασης της AUKUS, η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο, ύψους 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (περίπου 56 δισεκατομμύρια ευρώ), με την Γαλλία για την παράδοση ενός νέου στόλου υποβρυχίων από την γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group, προκαλώντας το θυμό του Παρισιού.
Επιπλέον, η Γαλλία ακύρωσε εκδήλωση για την γαλλοαμερικανική φιλία που ήταν προγραμματισμένη στις ΗΠΑ, ενώ και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζόζεπ Μπορέλ έδειξε ενοχλημένος λέγοντας ότι η ΕΕ δεν είχε την παραμικρή ενημέρωση για την AUKUS.
«Κατανοώ την απογοήτευση της Γαλλίας για το βιομηχανικό της συμβόλαιο», ανέφερε ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Times Radio.
Η βρετανική αμυντική βιομηχανία θα ενισχυθεί από το νέο σύμφωνο για την ανταλλαγή τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Βρετανίας με την Αυστραλία, πρόσθεσε εξάλλου ο Ουάλας.
«Θα υπάρξει μια ενίσχυση για τη βρετανική αμυντική βιομηχανία με αυτή τη συνεργασία επειδή εμείς έχουμε συστήματα υποβρυχίων που δεν έχει η Αυστραλία και θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πράγματα πάνω σ’αυτό», κατέληξε στις δηλώσεις που έκανε στο BBC, υπογραμμίζοντας ότι το σύμφωνο δεν συνιστά «προδοσία» σε βάρος των Γάλλων.
*Πληροφορίες από BBC, China Daily, Sky News Australia
Ακολουθήστε το americanherald.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις